Home >> Друштво,Екскурзије,Образовање,Синдикат >> Пуца бизнис са екскурзијама вредан 50 милиона евра!

  • Форум
  • Коментари су искључени на Пуца бизнис са екскурзијама вредан 50 милиона евра!

За све криви наставници!? Криви због тендера, криви због блокада рачуна, криви због  „дневница“?

Проблем екскурзија одједном је поново у првом плану. За разлику од претходних година, када је на негативним аспектима екскурзија инсистирао Форум београдских гимназија, а Министарство просвете их бранило на све могуће начине, сада се ситуација променила: Министарство просвете је обелоданило два проблема везана за извођење екскурзија: проблем тендера и проблем „дневница“.

Ни тендер ни „дневнице“ нису ништа ново. Постојали су и раније. Ту се ништа није променило.

Проблем је настао када је изашла уредба да правна лица сваки доспели рачун мора платити у року од 45 дана. У супротном, следи блокада рачуна. Будући да бизнис са екскурзијама почива на вишемесечном отплаћивању рата, ова измена је „унезверила“ многе директоре школа, јер родитељи немају 350 до 400 евра да плате одједном.

Школе су масовно почеле да одустају од извођења екскурзија, туристички лоби је алармирао министарства. Пуца бизнис!

 

Како преварити државу?


У својим јавним појављивањима представника МП на телевизији и у медијима они „објашњавају“ начине на које би школе „могле да се снађу“ у новонасталој ситуацији. Они им „саветују“ да изиграју јавне набавке тако што ће сваки родитељ сачинити уговор са туристичком агенцијом, „па то неће бити велика јавна набавка него 300 појединачних уговора“. Саветодавци овим јавно позивају на изигравање Закона о јавним набавкама. Буквално, преко ТВ уче директоре и родитеље како да заједнички преваре државу!

 

Наставници опет криви!

 

За новонасталу ситуацију неко мора бити крив, а зна се да је јавност највише осетљива на наставнике. „Непогрешиво“ Министарство просвете се одједном досетило да су накнаде наставницима за „чување деце“ на екскурзијама превелике, па је у јавност пласирало причу о „дневницама“.

Тачно је да су накнаде релативно велике. Тачно је да неке школе претерују. Али је тачно и да их на то нуткају и  Министарство просвете и туристичке агенције, како би одржали посао.

Тврдње Министарства просвете о такозваним „дневницама“ на које наставници имају или немају право су подједнако злонамерне и нестручне. Наиме, наставници не примају „дневнице“ од државе нити од школе, већ НАКНАДЕ ОД РОДИТЕЉА, и као такве нису предмет бриге Министарства просвете, нити оно може да им их да или ускрати. Напротив, те накнаде су регулисане Правилником о екскурзијама на тај начин да РОДИТЕЉИ ОДРЕЂУЈУ ВИСИНУ НАКНАДА ЗА НАСТАВНИКЕ.

Али, важно је да је неко крив.

Top