Home >> ПКУ,Синдикат,Штрајк >> Први дан: У већини школа часови скраћени

 

Штрајк просветара: Часови скраћени

 

Четири репрезентативна синдиката у просвети јуче су ступила у штрајк часови у школама су скраћени за петнаест минута.Председник СРПС-а Слободан Брајковић рекао је у петак да ће штрајк трајати до испуњења захтева, а то је да се просветни радници изузму од смањења плате док се не ураде платни разреди и изједначе плате свих запослених у јавном сектору, преноси Танјуг. Брајковић је рекао и да неће дозволити да се мења члан 5. Закона о основама система образовања и васпитања који подразумева да се прво запошљавају технолошки вишкови у школама, па тек онда да се отвара конкурс за запошљавање.“Тражимо и потписивање новог колективног уговора јер стари ускоро истиче. Инсистираћемо да јубиларне награде и дневнице задржимо“, рекао је Брајковић.

   Представник Синдиката образовања Србије Радомир Шојановић нагласио је у петак да смањење плата просветним радницима неће бити само 10 одсто како се најављује, већ да им је већ умањен минули рад, тако да ће смањење плате бити око 14 одсто.“Радницима у oбразовању са пуним фондом часова плата ће бити 39.000 или 38.000 динара“, рекао је Шојановић.

Да ли ће штрајком бити доведено у питање прво полугодиште – на то питање представници синдиката нису могли да одговоре, јер како кажу, све зависи од Министарства и Владе.На конференцији је још речено да ће дневни боравак за децу радити бар прве недеље штрајка.Ступање у штрајк најавили су чланови Синдиката радника у просвети Србије, Уније просветних радника Србије, Синдиката образовања Србије и Гранског синдиката просветних радника „Независност“.

 

Министарство: Настава редовна у 63 одсто школа

 

Министарство просвете, науке и технолошког развоја саопштило је јуче да се настава одвија нормално у 63 одсто школа, а да су у остатку часови скраћени на пола сата. – У преподневној смени у Србији настава је редовно почела у 1106 основних и средњих школа, односно 63 одсто. У 662 школе (37 одсто) настава се одвијала са скраћеним часовима од 30 минута – наводи се у саопштењу.У Београду се редовна настава у трајању од 45 минута изводила у 79 одсто школа.- Драго ми је што највећи број наставника, упркос веома тешкој ситуацији, интересе ученика ставља на прво место – рекао је министар просвете, науке и технолошког развоја Срдјан Вербић.Министар је додао да је материјални положај просветних радника толико тежак да је такво стање на дужи рок неодрживо.- Просветни радници сносе велики део терета друштвених и економских реформи које спроводи Влада Србије и баш због тога је потребно успоставити систем плата који одговара одговорности и нивоу образовања који наставници имају – додао је Вербић.Он је нагласио да је отпочело формирање радне групе за преговоре о посебном колективном уговору на коме ће се заједно са представницима четири репрезентативна синдиката просвете радити у наредним недељама.Такође, представници синдиката биће у најкраћем могућем року укључени у рад на изменама Закона о основама система образовања и васпитања, што је, заједно са отпочињањем преговора о посебном колективном уговору, такође био захтев синдиката. Четири репрезентативна синдиката у просвети најавили су да ступају у штрајк, између осталог због захтева да буду изузети од смањења плата за десет одсто. Штрајк су најавили Унија синдиката просветних радника Србије (УСПРС), Синдикат радника у просвети Србије, „Независност“ и Синдикат образовања Србије.

Top