Home >> Екскурзије >> Прва ТВ: За вођење деце на екскурзију наставници добијају износ нечије месечне плате
Прва ТВ: За вођење деце на екскурзију наставници добијају износ нечије месечне плате

Дечје екскурзије нису јефтине и то зна сваки родитељ који има дете школског узраста. Међутим, да ли је висина наставничке дневнице кључна у формирању коначне цене?

О овој теми су у Јутарњем програму Прве телевизије данас разговарали: Аница Радујко, родитељ троје деце, Младен Стевановић, директор ОШ Краљ Петар I, Александар Сеничић, директор ЈУТЕ и Александар Марков, председник Форума београдских гимназија.

Саговорници су се сагласили да су екскурзије скупе, али да наставничка дневница није кључна у формирању цене. Осим тога, екскурзије су факултативна активност и с тим у вези родитељи увек могу да се определе да не пошаљу децу уколико им цена не одговара. 

Гимназијалцима, када је реч о екскурзијама, је свакако интересантније иностранство од Србије. Међутим, Правилник о извођењу екскурзија, који је на усвајању, предвиђа да ће се убудуће екскурзија у иностранству реализовати само у матурантским одељењима. Својеврстан је парадокс да екскурзије које се реализују у иностранству су некада јефтиније од оних које се реализују у Србији, јер је за Србију за два дана, односно једно ноћење потребно издвојити и до 9.000 динара, док примера ради екскурзија која обухвата посету Бечу у трајању од пет дана кошта од 25.000 до 30.000 динара. 

Дневнице наставника у школама одређује Савет родитеља. Износ дневница, које добијају наставници, износи између 150 и 500 динара по ученику и није претерано стимулативан за одговорност коју наставник преузима. Чињеница је да колику год дневницу одредио Савет родитеља она је мала имајући у виду да је наставник у обавези да 24 сата брине о већем броју ученика и да сноси чак и кривичну одговорност уколико се нешто деси ученицима током реализације екскурзије. Недопустиво је да се у појединим школама Савет родитеља не пита о екскурзијама и ту има простора да се инспекције позабаве радом самих школа.

Снимак емисије можете погледати кликом овде.

 

One Comment

  1. знање имање каже:

    Када се говори о тзв. дневницама за ученичке екскурзије, никада се не спомиње колико од суме која се води под „дневнице за наставнике“ добију директори школе. Не добију све те паре наставници. А део оде и на порез.
    Кад је реч о наставницима, оно што добију неки наставници заслуже, и више од тога, а неки ни делић њих. Али, код нас лоши увек добро пролазе.

Top