Home >> Друштво >> Прва трансродна особа у образовном систему Србије

  • Коментари су искључени на Прва трансродна особа у образовном систему Србије
Прва трансродна особа у образовном систему Србије

Педагошки асистент аутистичној девојчици биће трансродна особа

Марија Протић ангажовала је Даниела Џени Пинтера, трансродну особу, да буде лични пратилац, односно педагошки асистент њеној седмогодишњој аутистичној девојчици.

На тај пионирски потез за домаће прилике одлучила се, каже, јер више не може да трпи да Министарство просвете не расписује конкурсе за обуку педагошких асистената. Са друге стране, Министарство не дозвољава да их родитељи деце којима су потребни сами ангажују и плате. Тако уместо педагошких асистената тај посао раде лични пратиоци који за то нису компетентни.

– Даниела знам још из средње школе и он је диван човек. Мрежа подршке инклузивном образовању организује трибину о личним пратиоцима, иако они нису део образовног него система социјалне заштите. То ме изнервирало јер је потпуна глупост. Али ево, хоће инклузију, нема проблема, долазимо Џени и ја, па да видимо шта ће се десити – каже Марија Протић.

s5

Она додаје да се на то одлучила у очајању, јер иако је повереница за заштиту равноправности изрекла опомену Министарству просвете да обезбеди услове за ангажовање педагошких асистената, то се не дешава. Каже да је занима како ће школа реаговати када Пинтер обучен у женску одећу дође са дететом на наставу.

– Први пут у Србији једна трансродна особа биће део образовног система. Дипломирани сам правник и имам квалификације за тај посао. Заједно смо у борби против дискриминације, Марија аутистичних, а ја трансродних особа – каже Пинтер.

Министарство просвете требало је да још у априлу распише конкурс за педагошке асистенте, али се то још није догодило. У Министарству кажу да расписивање конкурса кочи израда правилника која још није завршена

(Блиц)

Top