Home >> Синдикат,Слајдер,Штрајк >> Протест због укидања одељења

  • Коментари су искључени на Протест због укидања одељења
Протест због укидања одељења

Незадовољни чланови Форума средњих стручних школа окупили се испред Министарства просвете

Педесетак чланова Форума средњих стручних школа Београда окупило се данас у парку Мањеж, преко пута зграде Министарства просвете, да би исказали незадовољство овогодишњим планом уписа у средње школе, којим су, како тврде, оштећени.

Наставници су носили су мајице са ликом министра просвете Младена Шарчевића, на којима је писало “Министар је у праву. Извините…”, поручујући тиме просветној власти да нема социјалног дијалога и да им се извињавају што постоје.

Протест је отворен “Шарчевим колом” за министра које је један од учесника перформаса одсвирао на фрули, чиме је симболично изражено неслагање са укидањем етномузиколошког смера у Музичкој школи “Мокрањац”. Дијана Сретеновић из те школе је казала да је држава дужна да обезбеди средства, уколико и једно дете жели да изучава етномузикологију.

Александар Саковић, председник синдиката у Средњој школи у Барајеву, рекао је да је тој школи прошле године одобрен смер комерцијалиста, због чега су уложили средства за набавку опреме и стручно усавршавање наставника, а ове године је тај профил без образложења укинут. Он је навео да за то занимање постоји велико интересовање ученика и да је тражено на тржишту рада, те да су деца из Барајева и околних места принуђена да путују два сата до центра града уколико желе да упишу овај образовни профил. Запослени у Техничкој школи Обреновац негодују јер им је укинуто једно одељење са два профила – аутомеханичар и инсталатер, а након разговора са представницима Министарства просвете накнадно је одобрено одељење у коме је комбинација инсталатера и машинбравара.

– Будућа премијерка Ана Брнабић је као главни приоритет будуће владе навела дигитализацију, али ко ће да је спроведе када не можемо да школујемо стручни кадар? Техничка школа Железник је тражила да јој се одобри образовни профил администратор рачунарске мреже, јер смо верификовани и испуњавамо техничке и кадровске услове, али нисмо добили дозволу. Испада да само школе у кругу двојке могу да имају таква занимања – рекао је Жељко Марчетић из те школе, који је апеловао на Министарство просвете да обрати пажњу и на образовне установе на периферији града.

Незадовољни су и запослени у Правно-пословној школи, која је остала без једног одељења правног техничара, док је Средња туристичка школа на Новом Београду уместо четворогодишњег смера туристички техничар добила трогодишњег кувара.

Представници Министарства просвете су у току одржавања скупа позвали представнике Форума средњих стручних школа на разговор, али нисмо успели да сазнамо да ли ће бити промена у плану уписа.

(Данас)

Top