Home >> Образовање >> Протест просветних радника крајем новембра

  • Форум
  • Коментари су искључени на Протест просветних радника крајем новембра
Протест просветних радника крајем новембра

Након одлуке Владе Србије да се увођење платних разреда одлаже за 2020. годину и најаве да ће запослени у образовању добити повећање плата за девет, уместо обећаних 14,67 одсто, сва четири репрезентативна синдиката образовања разматрају даље кораке.
Неких синдикалних активности ће сигурно бити, поручују из Синдиката радника у просвети Србије, ГСПРС „Независност“ и Синдиката образовања Србије, али ће конкретни потези бити познати након што се о томе изјасни чланство и руководећи органи синдиката.

Према незваничним сазнањима Данаса, разматра се предлог да крајем новембра буде одржан протест, а у овом тренутку је мало вероватан сценарио да би штрајк у законским оквирима са скраћеним часовима на 30 минута могао да буде поново активиран.

Председник ГСПРС „Независност“ Томислав Живановић напомињући да ће о даљим потезима данас расправљати Извршни одбор тог синдиката, а следеће недеље и Главни одбор.

– Просветни радници су разочарани, бесни и осећају се преварено јер по ко зна који пут Влада није испоштовала договор – каже Живановић, који одлагање примене платних разреда оцењује као неозбиљан и потез без преседана у социјалном дијалогу.

На питање којим процентом повећања плата би био задовољан, Живановић одговара да је незгодно унапред о томе говорити, али напомиње да ће синдикат на чијем је челу предложити да се у колективном уговору дефинише начин и динамика исплате топлог оброка и регреса, који су социјална категорија и не треба да буду елемент зараде.

Синдикат образовања Србије је већ тражио састанке са министрима финансија и просвете, а Председништво тог синдиката заказано је за среду, потврдила је за Данас Валентина Илић, председница СОС. Она је оценила као „преседан“ предлог у нацрту буџета за идућу годину да запослени у предшколству не буду обухваћени повећањем плата за девет одсто, као и остали сектори образовања. Према том предлогу, запосленима у предшколским установама би следовала повишица од седам одсто.

Једини дигли глас

Слободан Брајковић, председник Синдиката радника у просвети Србије, одбацује одговорност синдикалних лидера за епилог којим се платни разреди одлажу. Додаје да је одлуку о одлагању примене платних разреда донела Влада, а да синдикате није ни питала.

– Уложили смо максималан труд и време да се изборимо за што бољу позицију образовања у предлогу платних група и разреда. Ми смо једина делатност чији се глас чуо, а да тога није било, остали бисмо у платним групама и разредима који су били планирани првобитном матрицом. Они су планирали да постојеће коефицијенте само пресликају у платне групе и разреде, али им то није успело јер смо се побунили. Не можете уводити платне разреде без пара – поручује Брајковић, напомињући да ће синдикати наставити да раде на предлогу платних група и разреда и да неће чекати децембар 2019. године.

Извор: Данас

Top