Home >> Штрајк >> Протест просветних радника 31. августа

Протест просветних радника 31. августа

На седници Председништва Синдиката радника у просвети Србије, одржаној 21. августа, једногласно је донета одлука да се СРПС придружи Унији синдиката просветних радника Србије у припреми протеста који је Унија најавила за 31. август. Форум београдских гимназија очекује од надлежних да чују и испуне захтеве просветних радника у погледу платних разреда, у супротном Форум ће подржати идеју о најављеним штрајковима у септембру и активно учествовати у њима.

Извор: Данас

Чланови Уније синдиката просветних радника, Гранског синдиката просветних радника Србије „Независност“ и Синдиката радника у просвети Србије протестоваће 31. августа испред Министарства државне управе и локалне самоуправе, незадовољни што су у предлогу платних група и разреда наставници као носиоци делатности сврстани у осму платну групу.
Њихов кључни захтев је прелазак у девету платну групу.

Из Министарства државне управе и локалне самоуправе поручују да дијалог треба да буде алтернатива штрајку.

– Протест ће почети окупљањем испред Министарства просвете. Пошто је министар рекао да је већи синдикалац од просветних радника, позваћемо га да се обрати окупљенима и поведе колону до Министарства државне управе и локалне самоуправе, чије је седиште у Бирчаниновој улици. На путу до МДУЛС-а застаћемо и поред Владе Србије – појашњава планирану маршруту Јасна Јанковић, председница Уније синдиката просветних радника Србије.

Она за Данас каже да ће позив за учешће на протесту Унија упутити свим синдикатима јавних служби, али да очекује највећи одзив међу синдикатима просветних радника, јер су други, према њеном утиску, задовољни својим статусом у предлогу платних група и разреда. На питање да ли ће протест бити отказан ако синдикате ресорни министри позову у међувремену на преговоре, Јанковић одговара да је излазак на улицу 31. августа планиран још пре неколико месеци и да од тога не одустају. Унија најављује и четири штрајка са скраћењем часова током септембра, јер ће према најавама надлежних, до краја тог месеца бити усвојена уредба о платним групама и разредима.

Јанковић је поновила да је за њих неприхватљив предлог који највећи број наставника сврстава у осму платну групу, док је свега око 1.000 ушло у девету. Додаје да није јасно зашто су библиотекари, који имају седми степен стручне спреме, једини остали у седмој платној групи.

– Ово је важна борба која превазилази синдикалне оквире, ово је борба за бољи социјални положај запослених у образовању. У предлогу платних група и разреда, носиоци делатности у свим јавним службама су сврстани у девету платну групу, само су наставници у осмој. Надамо се да ће цела јавност препознати неправду која је нанета просветним радницима – истиче за Данас Весна Војводић Митровић, портпаролка ГСПРС „Независност“.

Она наводи да су Извршни и Главни одбор тог синдиката већ донели одлуку о протесту 31. августа, као и да 3. септембра буде одржан штрајк са скраћеним часовима на 30 минута. На питање има ли ефекта штрајк првог дана нове школске године, када се махом држе по два часа, Војводић Митровић одговара да се у великом броју школа настава одвија без скраћења.

Председништво Републичког одбора Синдиката радника у просвети Србије (СРПС) јуче је донело одлуку о учешћу у протесту 31. августа заједно са осталим синдикатима образовања. Слободан Брајковић, председник СРПС-а, каже за Данас да се тај синдикат залаже да у деветој платној групи буду осим наставника и стручни сарадници, секретари школа и библиотекари.

Из Министарства државне управе и локалне самоуправе поручују да је реформа система плата важна за успостављање коначног реда у систем зарада и радних односа који је дуго времена био неуправљив, нетранспарентан и демотивисао је запослене у јавној управи. Наглашавају да се та реформа не тиче тренутног повећања плата, већ ко, како, за који посао треба да заради, када се за повећање створи простор у буџету.

– Посао утврђивања будућих коефицијената је још у раној фази и тек крајем септембра очекујемо да имамо предлог Уредбе о коефицијентима. Целокупну реформу система плата радили смо и радимо како са надлежним министарствима, тако и са синдикатима. Дијалог је био и остаће кључан за овај процес и он не треба да има алтернативу у штрајку – истичу у МДУЛС-у поводом најављеног протеста просветара.

Top