Home >> Синдикат,Штрајк >> ПРОТЕСТ: Просветари траже јединствене платне разреде

  • Форум
  • Коментари су искључени на ПРОТЕСТ: Просветари траже јединствене платне разреде
ПРОТЕСТ: Просветари траже јединствене платне разреде

Коментар ФБГ: Наша премијерка ни овога пута није пропустила да покаже јавности колико се не разуме у образовање. Још горе од тога, она лицемерно тврди да је просвета приоритет у овој држави и јавно исказује нетачне податке, ваљда желећи да покаже како је протест беспредметан. На крају, не коментаришући (не)оправданост захтева (а сигурни смо да не би ни умела), безобразно понавља ону своју мантру о награђивању према раду:


„Новости“:

Чланови Уније синдиката просветних радника Србије протестовали су данас испред Владе Србије са захтевом за увођење јединствених платних разреда и повећање плата у овој години два пута по 10 одсто

Председница тог синдиката Јасна Јанковић рекла је да се предлогом Закона о запосленима у јавним службама просвета нашла у осмом платном разреду, где је напредовање тако постављено да би највећа плата могла бити мања него што је сада.

„Ако усвоје да платни разреди буду онакви какве су их они сада замислили, очекујте од 1. јануара наредне године мање плате“, рекла је Јанковић на протесту

Унија тражи и да се запосленима у просвети исплате и четири Светосавске награде, као и да се исплате дуговања запосленима који су уносили податке у базу података Доситеј.

У школама чланицама тог синдиката данас није било прекида наставе, ни скраћења часова.

Након протеста испред Владе Србије чланови Уније прошетали су до Министарства просвете.

Током протеста био је заустављен саобраћај у Немањиној улици, док се у Улици кнеза Милоша отежано кретао. 

 

Брнабић: Просвета и даље приоритет Владе Србије

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је данас да ће просвета и даље бити приоритет Владе Србије.

„Ми смо указали у годинама иза нас да је просвета апсолутни приотритет. У мом еспозеу и свему што смо радили недвосмислено је јасно да су просвета и образовање приоритети“, казала је Брнабић новинарима.

На питање о данашњем протесту наставника испред Владе Србије и њиховом захтеву за повећање плата у овој години, два пута по десет одсто, казала је да је просвета од 2014. када су уведене мере фискалне консиолидације, имала највеће повећање плата, укупно око 20 одсто.

„Ми ћемо наставити тим путем. Просвета ће наставити да буде приоритет. Било би неозбилно да у овом теренутку причамо о процентима“, рекла је Брнабић.

Она је истакла да је важно да се иде даље у реформи система плата и да се људи награђују по квалитету посла који обављају, као и учинку.

„То је реформа од које нећемо одустати“, рекла је Брнабић.

Top