Home >> Образовање,Синдикат >> Протест професора нишких гимназија

Аутор: Тијана Николић Извор: City radio

 

Протест професора нишких гимназија

 

Испред Школске управе у Нишу, окупили су се запослени у Првој нишкој гимназији „ Стеван Сремац“, „Бора Станковић“ и „9. мај“. Протестовали су због тога што им се, Конкурсом за упис ученика у средње школе, укида по једно одељење. Начел

ник Школске управе, Живомир Јовановић, примио је делегацију професора који су му предали Петицију са потписима родитеља и наставника са циљем да се задржи постојећи број одељења и у 3 нишке гимназије.

 

И директори уз запослене

 

Директори нишких гимназија упутили су Министру просвете, Жарку Обрадовићу, Приговор на Конкурс за упис ученика у средње школе, како би надлежни заједно са Републичком уписном комисијом преиспитали одлуку о смањењу броја одељења јер би се то, како кажу, веома негативно одразило на образовање у нашем граду, региону и земљи. Овом одлуком Министарства укидају се 22 средњошколска одељења у Нишавском округу.

„Окупили смо се зато што се не поштују многи документи које је усвојила Влада Србије, посебно План развоја образовања у Србији до 2020. године, којим је предвиђено да се проценат гимназијских ђака у земљи повећа на 40%. Укидањем 3 одељења, проценат броја нишких гимназијалаца смањио би се на испод 20%. Анализирајући прошлогодишњи и овогодишњи Конкурс закључили смо да се у београдским гимназијама не укидају одељења и да су поједине чак добиле већи број одељења. Тражимо само да се иста правила примењују и у Београду и у Нишу“, каже представник свих нишких гимназија Владимир Златановић, професор информатике у Гимназији „9. мај“.

 

Синдикат

 

Синдикат просветних радника Ниша је пре месец и по дана упутио Школској управи захтев да се испоштује још један параметар из Стратегије образовања, у коме се предлаже да се број ученика у одељењима смањи на 25, чиме би се постигао бољи квалитет наставе, а и не би дошло до повећања или смањења фонда часова за око 200 просветних радника.

Начелник Школске управе, Живомир Јовановић, примио је делегацију
професора који су му предали Петицију са потписима родитеља и наставника са циљем да се задржи постојећи број одељења у 3 нишке гимназије. Он каже да су га о протестном скупу обавестили само сат времена пре његовог почетка и да је и пре овог протестног скупа Школска управа проследила Министарству приговоре директора нишких гимназија којима се тражи преиспитивање одлуке о укидању одељења.

„Планирани број ученика за упис у средње школе базиран је на броју ученика који завршавају 8. разред. На територији 3 округа која покрива нишка Школска управа, број осмака који уписују средње школе мањи је за 1.151 од броја који су тражиле школе за упис ове године. Само у Нишу, број осмака је мањи за 685 у односу на прошлу годину. Директори средњих стручних школа солидарно су прихватили да број одељења буде смањен у свим средњим школама како не би дошло до смањења норме у неким школама где би се угасила 2 или 3 одељења, већ да буду смањена одељења у свим школама. Ми смо и пре овог скупа проследили Министарству приговоре директора нишких гимназија којима се тражи преиспитивање одлуке о укидању одељења и то је у процедури тренутно“, објашњава Живомир Јовановић, начелник Школске управе у Нишу.

 

Ниш – Београд

 

На питање зашто у Београду и још неким градовима није смањен број одељења као и у Нишу, начелник Школске управе каже да он не може у име других Школских управа да одговори на то питање, али да је то тако вероватно зато што у тим градовима није смањен број осмака.Свака од ове 3 нишке гимназије има низ аргумената да им се не смањи број одељења, јер иза њих су одлични резултати, високи пласмани на такмичењима и при сваком упису велико интересовање. Оне школују квалитетне будуће студенте, а то су својим дописима и подршком потврдили декани нишких факултета.Бивши ученици ових школа, сада студенти нишког Универзитета, дошли су да подрже своје бивше професоре. Међу њима била је и Гала Бончић, бивша ученица гимназије „Стеван Сремац“, сада најбољи студент Правног факултета у Нишу, са просеком оцена 10,00.„Моје другарице и ја сада смо најбољи студенти на нашим факултетима, а за то је заслужна наша гимназија и стручни кадар у њој, који су нам подарили широко образовање, па се данас наши професори на факултету диве нашем знању са којим смо дошле на факултет. Сматрам да је школовање независних интелектуалаца, какви ћемо ми постати, циљ ове земље и да због тога није потребно укидати одељења у гимназијама“, каже Гала Бончић, студенткиња Правног факултета у Нишу.Конкурсом за упис у средње школе гимназијама „Стеван Сремац“, „Бора Станковић“ и „9. мај“ укида се по једно одељење, док је једино у Гимназији „Светозар Марковић“ број одељења непромењен. Који су аргументи за овакву одлуку није познато, али ова одлука није коначна. Чека се и такозвана допуна конкурса, и још увек постоји могућност да све 4 нишке гимназије остану са истим бројем одељења.

Подршка

 

 Подршку колегама из 3 поменуте гимназије пружиле су колеге из гимназија „Светозар Марковић“, као и Алексиначка Гимназија.

Запослени у нишким гимназијама добили су подршку и локалне самоуправе, као и ректора Универзитета у Нишу и декана свих 13 факултета нишког Универзитета, родитеља и наставника, али и од колега из школа којима није смањен број одељења.

Top