Home >> Синдикат,Штрајк >> Протест наставника у Аранђеловцу због нападнутог колеге

  • Коментари су искључени на Протест наставника у Аранђеловцу због нападнутог колеге
Протест наставника у Аранђеловцу због нападнутог колеге

Претучен јер је ученици на часу одузео мобилни

Просветни радници Аранђеловца саопштили су да су организовали протест јер је изостала реакција надлежних када је њиховог колегу напао родитељ ученика коме је одузео телефон и позвали министра просвете и тужилаштво да ураде нешто поводом тог случаја.

Просветни радници Аранђеловца навели су да су школске управе немоћне јер не постоји механизам за заштиту наставника, већ само ученика.

У аранђеловачким школама 16. марта није одржан први час у знак протеста због инцидента у Основној школи „Милан Илић Чича“, када је наставника математике Милоша Петровића претукао отац једне ученице јер јој је одузео мобилни телефон који је користила на часу.

Наставник Петровић је за портал Градски биро рекао да је опоменуо ученицу да не користи мобилни телефон на час и одузео јој апарат.

„Након више мојих упозорења, напомињем, не само тог часа математике већ и честих жалби самог одељењског старешине на њено понашање и коришћење мобилног телефона, одлучио сам да од ученице затражим да ми преда телефон, што је она и учинила. Телефон сам одложио на катедру. Након завршетка часа ученица је пришла катедри и затражила да јој вратим телефон. Изричито сам одбио, навео да зна каква су правила у школи“, рекао је Петровић.

Он је рекао да га је по завршетку додатне наставе сачекао отац те ученице који га је питао: „Какав то проблем ти имаш са мојом ћерком, зашто ми малтретираш дете?“.

„Није он то пуно слушао већ је причу дрско прекинуо реченицом: ‘Враћај телефон’. Одговорио сам му да правила у школи не одређују родитељи већ су они ти који треба да васпитају децу да поштују правила која већ постоје у школи. Одбио сам да вратим телефон и рекао да ће телефон добити од одељенског старешине, након разговора с њим“, навео је Петровић.

Према његовим речима, отац ученице га је неколико тренутака после напао.

„Одједном сам осетио јак стисак око врата, отац девојчице ме је с обе руке ухватио за врат, прибио уз угао прозора, налегао на мене и почео да стеже све јаче тј. да ме дави. Стискао је зубе и кроз њих говорио: ‘Знаш да ћу да те удавим, барабо једна! То је трајало око двадесетак секунди и кад сам већ почео да готово губим свест, тргао сам се бочно и склизнуо низ стакло на под“, казао је наставник.

Нападнути професор дао је изјаву МУП-у.

Према члану 113. важећег Закона о основама система образовања и васпитања, једном од девет тежих повреда обавеза ученика сматра се употреба мобилног телефона у сврхе којима се угрожавају права других.

(Н1)

Top