Home >> Синдикат >> Протест наставника средњих стручних школа

  • Коментари су искључени на Протест наставника средњих стручних школа
Протест наставника средњих стручних школа

Незадовољни уписном политиком, чланови синдиката данас испред Министарства просвете

Чланови Форума средњих стручних школа Београда најавили су за данас у 11 сати протест и перформанс у парку Мањеж, преко пута Министарства просвете, како би исказали незадовољство уписном политиком у средње школе.

Председник Форума Милорад Антић каже за Данас да ће представници тог синдиката тражити хитан пријем код министра просвете Младена Шарчевића како би се уважиле примедбе појединих средњих стручних школа. Он истиче да Министарство мора да води рачуна о средњем стручном образовању и да су захтеви школа за отварање појединих профила у складу са интересима родитеља, ученика и привреде, те да не стоје оцене да се наставници боре за своја радна места.

Представници неколико средњих стручних школа указали су на проблеме на недавној конференцији за новинаре, након чега је уследио састанак са челницима Министарства просвете, али помака до сада није било. Антић верује да још има времена да се одобри упис на неке образовне профиле, за које влада интересовање и деце и привреде, наводећи пример Техничке школе из Железника, којој није одобрено да упише једно одељење смера администратор рачунарских мрежа, иако школа има кадровске и техничке услове и верификована је за то занимање. Примедбе имају и наставници Средње школе у Барајеву у којој је лане уведен образовни профил комерцијалиста, а ове године је без образложења укинут.

Незадовољни уписном политиком су и запослени у Техничкој школи у Обреновцу, Правно-пословној, Туристичкој, али и Музичког школи „Мокрањац“, која је ове године остала без етномузиколошког смера.

Данашњи протест подржаће и представници Синдиката радника у просвети Србије,. чији је члан Форум средњих стручних школа Београда.

Министар просвете Младен Шарчевић раније је изјавио да критике плана уписа у средње школе нису вођене интересима деце, већ парцијалним интересима. Он је објаснио да се Министарство приликом прављења плана уписа руководило критеријумима броја осмака, реализацијом прошлогодишњег плана уписа, стратешким опредељењима, захтевима тржишта и потребом да коначно будемо рационални.

„Ниједно дете неће бити оштећено. Критике су углавном због страха од губитка посла, али не треба да брину. Школе постоје да би се деца образовала и то образовала за оно што би требало да раде. Гледали смо која су суфицитарна занимања међу незапосленима и шта треба привреди. Сада би сви нешто мењали, али онда од реформе не би било ништа“, поручио је министар.

(Данас)

Top