Home >> Штрајк >> Протест испред Владе Србије 11. децембра

  • Форум
  • Коментари су искључени на Протест испред Владе Србије 11. децембра
Протест испред Владе Србије 11. децембра

Сва четири репрезентативна синдиката образовања најавила су протест испред Владе Србије 11. децембра и скаћење часова у школама на 30 минута, речено је на данашњој конференцији за новинаре.

Синдикати траже наставак преговора са Владом о платним групама и разредима, повећање зарада запосленима у образовању за 14,6 одсто и започињање преговора о посебном колективном уговору, јер постојећи истиче почетком марта 2019.

Протест организују Унија синдиката просветних радника Србије, ГСПРС „Независност“, Синдикат радника у просвети Србије и Синдикат образовања Србије.

Јасна Јанковић, председница Уније синдиката просветних радника, је рекла да ће протест 11. децембра бити последњи у овој календарској години, али да ће синдикати наставити да се боре за испуњење својих захтева.

– Нећемо одустати од платних разреда, ако треба бићемо у штрајковима и протестима и током 2019. Ово је пети пут за две године како стојимо испред Владе и упозоравамо да се не може са просветном разговарати како ко хоће и кад хоће – рекла је Јанковић.

Она је објаснила како ће изгледати штрајк у школама 11. децембра:

– У делу школа звониће се на 30 минута, тамо где то није могуће звониће се на 45 минута, али ће наставници излазити после 30 минута или ће на час каснити 15 минута – појаснила је Јанковић и апеловала да се води рачуна о безбедности ученика.

Председница Синдиката образовања Србије Валентина Илић истакла је да просветни радници морају да изађу на улицу јер два месеца не могу да дођу до министра просвете Младена Шарчевића и премијерке Ане Брнабић. Подсетила је да је 4. октобра претходни штрајк замрзнут јер је са представницима власти договорено да ће просвета добити 50 одсто више од других у јавним службама. Синдикати тврде да им је то лично обећао министар финансија Синиша Мали и да је Влада саопштењем потврдила договор са синдикатима да ће укупно повећање зарада у просвети у наредне две или три године износити између 35 и 36 одсто.

На питање Данаса зашто је одлука о штрајку донета само за 11. децембар, а не до испуњења захтева, и да ли је разлог за то слаб одзив просветара у штраку упозорења 29. новембра, Слободан Брајковић, председник Синдиката радника у просвети Србије је рекао да се школе у Војводини распуштају крајем децембра док је Јанковић оценила да „нема говора о слабом одзиву“. То је илустровала податком да су у штрајку упозорења учествовали запослени у 509, од 763 школе које су чланице Уније синдиката просветних радника.

Извор: Данас

Top