Home >> Штрајк >> Просветни радници не верују Влади Републике Србије

  • Форум
  • Коментари су искључени на Просветни радници не верују Влади Републике Србије
Просветни радници не верују Влади Републике Србије

Четири репрезентативна синдиката просвете испред Владе Србије организовала су једночасовни протест. Због штрајка професора скраћени су часови на 30 минута.

Просветари траже наставак преговора о платним групама и разредима, повећање зарада за 14,67 одсто и почетак преговора о посебном колективном уговору који истиче у марту следеће године, преноси РТС.

Председница Уније синдиката просветних радника Србије Јасна Јанковић поручила је министрима да се човек веже за реч, а подсетила је и на речи премијерке Ане Брнабић да је за њу најважније образовање.

Представник просветних синдиката Чачка Владимир Аџић рекао је да просветни радници од 2008. године нису имали повећања плата, а да је у три године, мерама Владе, сваком просветару узето 100.000 динара.

Говорио је и председник Гранског синдиката просвете „Независност” Томислав Живановић који је оптужио власт да је покушава да уништи и упропасти интелигенцију и просвету, „па је зато протеклих година из земље отишло више од пола милиона младих људи”.

Према оцени председника Синдиката радника у просвети Слободана Брајковића, садашња Влада ништа није урадила за образовање.

Извор: Политика

Председник Форума београдских гимназија, Александар Марков, изјавио је за Прву телевизију, да је слаб одзив просветних радника на протесту резултат чињенице да је протестни скуп организован на брзину, те да разлоге за овај штрајк и протест треба тражити у изненадној одлуци Владе Републике Србије да одустане од платних група и разреда, као и у захтеву за обећаним повећањем плате од 14.67%. 

У већини београдских гимназија, чланицама Форума београдских гимназија, чланови ФБГ-а и други запослени су излазили на 30 минута, док су у Седмој и Десетој београдској гимназији, Гимназији Лазаревац и Спортској гимназији часови били скраћени на 30 минута јер је одзив на штрајк био стопроцентан.

Top