Home >> Друштво,ПКУ,Синдикат,Штрајк >> Просветари траже гаранције

 

“ДАНАС”, 20/01/2014 18:54 | Београд

Преговори владе и синдиката образовања без договора

 

Просветари траже гаранције

 

ТРАГОМ / Аутор: В. Андрић

 

Нова рунда преговора синдиката просветних радника са представницима министарства финансија и просвете поново је јуче завршена без договора о протоколу за 2014. годину. Унија синдиката просветних радника, Синдикат образовања Србије и ГСПРС „Независност“ инсистирају да се влада протоколом обавеже да ће запосленима у образовању повећати коефицијенте за 10 одсто и разредно старешинство на седам одсто, ако се у 2014. не успостави систем платних разреда.

У преостале три тачке протокола влада и синдикати су сагласни. Влада обећава да ће најкасније до 30. јуна утврдити предлог закона којима ће се увести платни разреди за све запослене у јавном сектору, укључујући и образовање. У дефинисање предлога тог закона биће укључени и синдикати образовања. Влада ће гарантовати редовну исплату зарада у просвети током ове године, а запослени који су пензионисани током 2012. и 2013. отпремнине ће добити најкасније до 31. марта.

– Јучерашњем састанку су присуствовали помоћници министара просвете и финансија, који очигледно нису имали легитимитет да одлучују. Они траже да им верујемо да ће платни разреди бити уведени до 30. јуна, али ранија искуства нам показују да оно што се потпише, представници државе после не поштују. Зато ми тражимо гаранцију да ће, ако се платни разреди не уведу, запосленима у просвети бити кориговани коефицијенти у 2014 – каже за Данас Драган Матијевић, председник Уније синдиката просветних радника Србије. Датум наставка преговора засад није познат.

Захтеви и корекције

 

Четврти репрезентативни синдикат просветара – Синдикат радника у просвети Србије, осим повећања коефицијената и разредног старешинства, тражи и додатне корекције, ако тај члан буде део протокола. Они су од Министарства финансија захтевали и да обезбеди средства како би се одблокирали рачуни школа, које су тужили и добили на суду запослени јер им нису исплаћене отпремнине одласком у пензију.

One Comment

  1. ПРОФА каже:

    PA, SRPS NE TRAZI NIKAKVE GARANCIJE, VI STE VEC ZAREZALI OLOVKE ZA POTPIS! VAS HADZIJA, POTPREDSEDNIK SRPS-A, ZDRAVKO KOVAC UPRAVO U SVOM SAOPSTENJU I PISE O TOME http://www.srpss.org.rs/2014-01-21_prosvetari_i_dalje_bez_Protokola.pdf

Top