Home >> Синдикат >> ПРОСВЕТАРИ ШАРЧЕВИЋУ: Или дијалог или следи радикализација протеста

  • Коментари су искључени на ПРОСВЕТАРИ ШАРЧЕВИЋУ: Или дијалог или следи радикализација протеста
ПРОСВЕТАРИ ШАРЧЕВИЋУ: Или дијалог или следи радикализација протеста

Просветни синдикати одржали протест испред Владе

Унија синдиката просветних радника Србије (УСПРС) са протеста испред Владе Србије у петак, затражила је дијалог са Министарством просвете или ће у супротном, како је најављено, протест бити радикализован.

Протест је почео у 12.05 интонирањем химне Боже правде. Окупљени просветари су носили синдикална обележја и српске заставе, а неки од истакнутих транспарента су били: „Школе и факултете претварате у продавнице диплома и титула“, „Откуд оволико лопова“, „Жао нам је што сте наша власт, а не власт неког нашег непријатеља“. Просветари су испред Владе Србије одржали и један школски час.

слика 1

Председница УСПРС Јасна Јанковић најавила је да ће уколико захтеви не буду испуњени до краја марта у школама које су чланице тог синдиката, настава бити потпуно обустављена на један дан, као упозорење.

– Не схватамо да нема пара за наше захтеве, то стварно не можемо да разумемо – поручила је Јанковићева са скупа којем је, према процени полиције, присуствовало око 1.000 просветара.

Према њеним речима, колеге из других синдикалних организација нису желеле да учествују у овом протесту, а телеграм је једино стигао од колега из синдиката Независност. Она је додала да се од 736 школа, које су чланице Уније, више од 500 одазвало протесту.

слика 2

Чланови УСПРС ће у школама скратити часове на 30 минута, а међу захтевима су и Закон о платним разредима који би унео правду у плаћање буџетских корисника и испуњавање Споразума о решавању спорних питања, који је потписан на крају петомесечног штрајка 2015. године.

Најавили су и да ће тражити да се уради анекс Споразума о решавању спорних питања у просвети који ће подразумевати побољшање положаја просветних радника.

слика 3

Министар просвете Младен Шарчевић оценио је да нема разлога за најављени штрајк Уније синдиката просветних радника Србије и најавио да би сва спорна питања у вези са зарадама просветара требало да буду решена доношењем новог закона о платним разредима, који се очекује до јуна. Шарчевић је оценио да потписани споразум на који се позива УСПРС, а којим се траже исплате заосталих награда у овом тренутку није могуће испунити и да га он, да је у том тренутку био министар просвете, не би потписао.

(Курир)

Top