Home >> Синдикат >> Просветари: Нове тужбе против Владе због зарада

  • Форум
  • Коментари су искључени на Просветари: Нове тужбе против Владе због зарада
Просветари: Нове тужбе против Владе због зарада

 

 

Коментар ФБГ: НОВЦА НЕМА!

Уз сво уважавање, не делимо мишљење Уније СПРС по питању ЦЕНУС-а. Наиме, већина колега – ненаставног особља, који су прошле године остали без посла, већ су добили места у другим школама. Штитили смо их и то ћемо чинити и даље.

Сада је „у игри“ запошљавање нових 2.000 извршилаца на ненаставним местима.  То је интенција Министарства просвете, а видимо и да Унија СПРС има исти став. ТО СУ НОВИ ЉУДИ У ПРОСВЕТИ. Никако не бисмо смели да се „упецамо“ у ову замку коју нам је припремило Министарство просвете, јер оно ОБЕЋАВА, али не гарантује да ће новац за та радна места бити обезбеђен. На против, Министарство финансија на овај предлог изричито тврди да новца за нових 2.000 радника једноставно – нема:

 

Конференција за медије Уније СПРС

 

Унија синдиката просветних радника Србије најавила је да ће покренути нове тужбе против Владе због погрешног обрачуна плата на основу чега је запосленима у просвети нанета штета од 450 милиона динара

Унија синдиката просветних радника Србије (УСПРС) најавила је данас да ће покренути нове тужбе против Владе Србије због погрешног обрачуна плата на основу чега је запосленима у просвети нанета штета од 450 милиона динара.

„Након што је Законом о раду промењен обрачун зарада да се више не обрачунавају последња три него 12 месеци, просветним радницима је смањена плата у просеку око 5.000 динара“, рекла је председница Уније Јасна Јанковић на конференцији за новинаре у Београду.

Према процени Уније, око 10.000 запослених у просвети ће остати без дела норме због мањег броја уписаних ђака у средње стручне школе а због нових упутстава о формирању одељења и начину финансирања (ЦЕНУС) у основним и средњим школама велики број ваннаставог кадра већ је проглашен технолошким вишком.

„Нови правилници, ЦЕНУС, који су се појавили у августу, оставили су без посла наше колеге без дела норме или чак без целе норме“, рекао је члан ресора за аналитику и чланство Уније Стеван Јурић.

Он је нагласио да је примена тих правилника показала да је функционисање великог броја школа у Србији доведено у питање јер су те школе остале са мањим бројем секретара, педагога, психолога, помоћног и техничког особља.

„Ригорозне одредбе ових правилника довеле су стотине људи у ситуацију да постану технолошки вишкови, а лош систем просветне инспекције је опет заказао“, рекао је Јурић.

Према његовим речима, ставови Уније у вези правилника о финансирању су да свака школа треба да има секретара, шефа рачуноводства, библиотекара, како би функционисала, као и да број ваннаставног особља мора сразмерно да расте у складу са повећањем броја одељења.

Унија синдиката је упутила и писмо мандатару за састав нове Владе Србије Александру Вучићу у којем предлаже профил особе која би требало да буде министар просвете.

У писму се наводи да та особа мора да познаје образовање у свим нивоима од предшколског до високошколског образовања и да има веру у систем који ће представљати.

(„Новости“)

Top