Home >> ПКУ >> Просветари чекају уплате до 16. јануара

Уколико не буду исплаћене заостале јубиларне награде, Синдикат образовања Србије најавио једносатни штрајк упозорења, 16. јануара, што не укључује Београд, јер су градске власти испуниле ту обавезу.

Синдикат образовања Србије организоваће 16. јануара једносатни протест упозорења, а 23. јануара штрајк у местима у којима до тада не буду исплаћене заостале јубиларне награде за претходне три године, најавио је председник тог синдиката Браниласв Павловић.

Обавеза локалних самоуправа

Министар просвете и науке Жарко Обрадовић изјавио је да нема разлога за штрајк и поручио да је обавеза локалних самоуправа да исплате јубиларне награде.

Обрадовић је, после састанка са представницима Савеза учитеља Србије, рекао да су локалним самоуправама повећани приходи, од којих просветним радницима треба да исплате јубиларне награде.

„Оне општине и градови којима није повећан приход треба да се обрате Министарству финансија“, рекао је Обрадовић.

„Не можемо да организујемо генерални штрајк у целој Србији, јер су у неким градовима, као у Београду, исплаћене јубиларне награде. Проблем је у локалним моћницима, који или намерно праве опструкцију или су паре потрошили за друге намене“, рекао је Павловић на конференцији за новинаре у синдикату.

Оценио је да је у Србији од укупно 15.000 јубиларних награда за 2009. 2010. и 2011. годину исплаћено око 50 одсто награда.

„Немамо тачне информације, јер је комуникација министарстава и председника општина таква да сви крију податке“, рекао је Павловић.

Павловић је навео да су локалне самоуправе ребалансом буџета за 2011. годину добиле додатних девет милијарди динара, а да је за исплату заосталих јубиларних награда потребно милијарду и по динара.

„Праве се луди као да се ништа није догодило. Неки градоначелници рекли су да то неће да ураде, попут чувеног (градоначелника Јагодине Драгана Марковића) Палме, који све живо даје, бори се за наталитет у Србији, води људе по Грчкој, само не знам о чијем трошку, он је први изјавио да му не пада на памет да исплати јубиларне награде“, рекао је Павловић.

Павловић је истакао и да је локалним одборима синдиката наложено да не потписују са градоначелницима споразуме о одлагању исплата награда, пошто су неки челници локалних самоуправа предложили исплату у јулу.

Навео је да је буџетом за 2012. годину предвиђено повећање плата свих запослених у јавном сектору за четири одсто у априлу и за 0,9 одсто у октобру.

„Можда ће власт бити дарежљивија, пошто је изборна година, па би повећање могло да буде један одсто више од најављеног“, рекао је Павловић.

Top