Home >> Друштво >> Просветаре не занима „Парада“

ФИЛМ ”Парада”, који су са препоруком Министарства просвете и науке погледали поједини директори основних и средњих школа у Београду и Новом Саду, у осталим градовима није, изгледа, изазвао велико интересовање. У већини школских управа још нису организовали пројекције.

Судећи по томе да се, ван Београда, бископи могу на прсте избројати, мало где ће просветарима и бити организовано приказивање филма Срђана Драгојевића. А и ако се власници биоскопа и дистрибутери одлуче да ”часте” директоре школа пројекцијом, то раде са јасном тржишном логиком.

– Ако школе одлуче да деца треба да погледају ”Параду”, то за нас значи нову биоскопску публику и пословну корист, чак и поред тога што бисмо карте продавали упола цене – каже за ”Новости” Зоран Цветановић, власник ”Арт висте”, у чијим биоскопима у Новом Саду и Београду је приказан филм.

ОДГЛЕДАЛО САМО СТОТИНАК НАСТАВНИКА

У Новом Саду ”Параду” је организовано погледало стотинак наставника и директора школа. На београдској пројекцији било их је 70. Према речима Зорана Цветановића, још ниједна школа из ова два града није се јавила како би се договорио долазак ђака на ”Параду”.

– Уочили смо да управо ова школска публика није долазила на ”Параду” и, ценећи да је за њих важно да погледају тај филм, договорили се са Срђаном Драгојевићем да помогнемо.

Он додаје и да постоји намера да договоре сарадњу са школама за филм ”Шешир професора Косте Вујића”.

А у последње четири године, према речима Миодрага Сокића, председника Форума београдских гимназија, ниједан други филм није имао овакву препоруку Министарства.

-И тада, пре четири године, критиковали смо што се Министарство просвете меша и протежира било кога – каже Сокић. – Увођење неког филма, макар и као ваннаставну активост, значи мешање у наставне програме, а то је озбиљна ствар. Не замерам, наравно, ништа Срђану Драгојевићу, већ Министарству.

А осим тога да ли је Министарство просвете и науке, давањем подршке овом филму, подржало и нечији приватни бизнис, делу просветне јавности спорно је и то што је препоручено да ”Параду” гледају основци.

На националној телевизији која ће, кад се заврши биоскопски живот, емитовати ”Параду” на малим екранима, кажу да још нису одлучили која ће бити препоручена старосна граница гледалаца. О томе, кажу, одлучује програмски савет, али се ”Парадом” није бавио, јер је још на репертоарима биоскопа.

На другим телевизијама кажу да би овај филм морао да има ознаку ”16” и да самим тим никако није за основце.

Top