Home >> Штрајк >> Просвета мора у девету платну групу

Просвета мора у девету платну групу

Сва четири синдиката просветних радника протестоваће 31. августа испред Министарства државне управе и локалне самоуправе, тражећи да сви запослени у образовању са седмим степеном стручне спреме буду сврстани у девету платну групу, речено је данас на заједничкој конференцији за новинаре председника репрезентативних синдиката образовања.
Синдикати траже да стартна позиција уместо предложене осме платне групе и трећег платног разреда буде девета група и први разред, као што је то случај са носиоцима делатности у остатку јавног сектора.
Јасна Јанковић, председница Уније синдиката просветних радника, рекла је да је тај синдикат донео одлуку да у школама њиховим чланицама буду одржана четири штрајка – 3, 11, 19. и 27 септембра, с обзиром да је Министарство државне управе и локане самоуправе најавило да ће предлог уредбе о коефицијентима бити завршен до краја септембра. Одлуке о штрајку у школама првог дана школске године, 3. септембра донели су и ГСПРС “Независност” и Синдикат радника у просвети Србије, а у протесту ће учествовати и чланови Синдиката образовања Србије. Синдикати најављују јединствен наступ и наставак протеста, уколико не постигну договор са надлежним.
Објашњавајући захтев за преласком у девету платну групу, Томислав Живановић, председник ГСПРС “Независност”, каже да у тој групи већа могућност за напредовање него у осмој. Просветари се залажу за јасне и мерљиве критеријуме за напредовање кроз платне разреде, а на питање Данаса да ли им је објашњено како ће изгледати ти критеријуми, Јасна Јанковић је одговорила да је то “питање од милион долара” на која у досадашњим преговорима нису добили објашњење. Она је поновила да би школски библиотекари, који су према предлогу у седмој платној групи треба да буду са свим осталим запосленим у просвети у деветој групи. Уколико би остали у седмој, уз најављено повећења од 10 одсто, библиотекарима би следовала укупна повишица од 500 динара, рекла је Јанковић. Каже и да су на преговорима чули да су они који су библиотекаре сврстали у седму групу мислили да су то запослени у градским библиотекама, са четвртим и петим степеном стручне спреме.
– Не пристајемо да се накнада за разредно старешинство са четири одсто смањи на 0,5 одсто и да око 1.600 директора, без озбира на досадашњи квалитет рада, буде сврстано у 11 платну групу. Јасно је да више нико неће промишљати да се склони са директорског места, а Министарство ће имати верне послушнике, купљене платом од 91.000 динара – сматра Живановић.
Синдикати кажу да просветни радници никад неће моћи да достигну плату од 67.000 динара која је помињана у јавности, а на питање новинара шта треба да се деси да би тобило могуће, Слободан Брајковић, председник СРПС-а каже: Да држава убаци 84 милијарде динара, али држава те паре нема.

Извор: Данас

Top