Home >> Друштво >> Професорка лечи тумор српског друштва

  • Коментари су искључени на Професорка лечи тумор српског друштва
Професорка лечи тумор српског друштва

Забрана запошљавања у јавном сектору додатно подстиче одлазак младих из Србије

Трибина „Разговор са младима“ у сали општине Савски венац окупила је стотинак људи у циљу да професорка др Даница Грујичић, заједно са окупљенима пронађе одговор на питање како задржати младе и образоване људе у Србији.

Сала је била испуњена и млађим и старијим светом, сви са циљем да се истакну проблеми, али и да се нађе решење да млади и талентовани људи остају у својој земљи и у њој напредују.

– Како то да су наши млади талентовани у иностранству, а да нису у својој земљи? Постоје људи у Србији који су искористили свој таленат и који су сами направили империје. Надам се да је ово буђење младих и борба за своју земљу, онакву какву треба да је имају, а не онакву какву им ми матори остављамо. Верујте да ми се плаче што је напуштају јер не могу да се запосле, јер посла нема – рекла је проф. др Грујичић, начелница неуроонкологије Клинике за неурохирургију на Клиничном центру.

Забрана запошљавања у јавном сектору само је још више допринела овом случају. Кадрова којих недостаје највише је управо у здравству, али због овога њихов „подмладак“ нема могућност за посао у својој струци.

– Мора да се отвори простор за нас који желимо да радимо и да почне да се вреднује на прави начин и наш труд, рад и залагање. Треба и на практичном пољу да се види ко колико заиста вреди. Ова држава нас је школовала, тако да ми очекујемо да јој вратимо и да се одужимо како желимо и како можемо. Ми нисмо ни неспособни ни лењи, али просто немамо простора. Учим немачки како бих отишла одавде јер не желим да будем годинама беспослена и родитељима на грбачи. Ништа радије не бих волела него да останем овде, али ово је изгледа једина опција – рекла је Тамара Поповић, студенткиња шесте године Медицинског факултета.

(Блиц)

Top