Home >> Факултети >> Професори Филозофског факултета поново на удару

  • Форум
  • Коментари су искључени на Професори Филозофског факултета поново на удару
Професори Филозофског факултета поново на удару

Отворено писмо грађанкама и грађанима Србије поводом изјаве народног посланика владајуће странке, Марка Атлагића од 11.02.2019.

Поштоване грађанке и грађани Србије,

Од када су наставници и сарадници Филозофског факултета у Београду подржали грађанске протесте и указали на бројне знаке диктатуре у нашем политичком систему, владајућа странка, уместо да покуша да разуме поруке протеста, у перманентној кампањи покушава да унизи потписнике овог прогласа, као и углед нашег Факултета.

Последњи такав напад је покренуо редовни професор Филозофског факултета у Косовској Митровици и посланик владајуће странке, Марко Атлагић на заседању Скупштине Србије 11. фебруара 2019. када је, уз одобравање присутног ресорног министра, поновио да нема „озбиљних имена“ међу наставницима и сарадницима нашег Факултета који су подржали грађанске протесте (01:01:30 снимка). Том приликом је Марко Атлагић изрекао велики број неистина и увреда на рачун потписника овог прогласа, почевши од Марије Богдановић за коју је тврдио да није професор емеритус Универзитета у Београду већ да овај статус има у Никшићу (?!). Наставио је са увредама и неистинама на рачун професора Сретена Вујовића, Миодрага Зеца, Ђокице Јовановића, Драгана Булатовића и професорки Ане Пешикан и Тинде Ковач Церовић. Нашем колеги, доценту Јову Бакићу, замера што је, у складу са законом,1 два пута биран у звање доцента. Истовремено, када је у питању шеф посланичког клуба његове странке који је такође два пута биран у звање доцента на Правном факултету у Новом Саду, то му ни најмање не смета.

Посебно се обрушио на нашег млађег колегу, доцента Оливера Тошковића, пошто му је засметало његово изношење политичких ставова у јавности. Том приликом је за њега, као и за остале које је претходно поменуо, изнео нетачан податак да немају ниједан рад у WОС-у (Wеб оф Сциенце). Насупрот његовим тврдњама, увидом у WОС базу може се установити да редовни професор Марко Атлагић има укупно 2 рада (оба су објављена након што је испунио услове за одлазак у пензију), док наш млађи колега, у звању доцента, има 16 пута више радова, тачније 32. Сви горепоменути професори, професорке и доценти нашег Факултета имају велики број књига и радова објављених у међународним и домаћим часописима, на основу којих су и стекли одговарајућа наставна звања.

Марко Атлагић је један од идејних твораца Закона о изменама и допунама Закона о високом образовању из септембра 2018, којим су легализовани лажни докторати, те сматрамо да је крајње неприхватљиво и непримерено да баш он било кога оптужује за уништавање домаће науке. Већ годинама, својим непристојним понашањем и намерним дезинформисањем јавности Марко Атлагић, редовни професор Филозофског факултета у Косовској Митровици, омаловажава Скупштину и вређа грађане Србије. То је супротно систему вредности за који се ми залажемо. Упркос очигледној харанги од стране власти, ми настављамо да испуњавамо своју грађанску дужност и изјављујемо да су вређање и клеветање неистомишљеника, као и небрига за мишљење грађанки и грађана својствени само аутократским режимима.

Покретачи иницијативе #105 од 5 милиона Филозофског факултета у Београду

Top