Home >> Образовање,Упис >> Пробна матура на седам језика

  • Коментари су искључени на Пробна матура на седам језика
Пробна матура на седам језика

Ученици осмог разреда основних школа имају „генералну пробу“ испита зрелости 7. и 8. априла. У наредни петак тест из математике, а у суботу из матерњег језика и комбиновани тест

Ученици осмог разреда следеће недеље, 7. и 8. априла, полагаће пробну малу матуру. У петак од подне решаваће тест из математике, а у суботу ће од 9 до 11 одговарати на питања из српског, односно матерњег језика и књижевности, а после получасовне паузе решаваће комбиновани тест, са питањима из историје, биологије, хемије, физике и географије. Ове године завршни испит на крају основне школе први пут ће бити организован и на босанском језику.

Према речима Драгане Станојевић, руководиоца Центра за испите у Заводу за вредновање квалитета образовања, који је задужен за израду тестова, на овом језику полагаће око хиљаду ученика.

– Завршни испит ове године организује се на седам језика. Осим на српском, тестови се штампају и на албанском, босанском, мађарском, хрватском, румунском, русинском и словачком – објашњава Драгана Станојевић. – Већина ствари иста је као и претходних година. Другачије ће бити само то што ће у тестовима из српског, односно матерњег језика и на комбинованом тесту бити више такозваних отворених питања, оних на која деца немају понуђене одговоре, већ их сами уписују. У математици је и до сада био велики број таквих задатака.

Тестови за пробни завршни испит већ су спремни, а школе ће у среду моћи да их преузму са сајта Завода за вредновање квалитета образовања. Приступ тестовима је заштићен, па свака школа има свој идентификациони број и пин. Школе ће саме штампати тестове који би до петка требало да буду спремни за ученике.

– Задаци из математике и на комбинованом тесту исти су и на српском и на мањинским језицима. Само су преведени. Трећи тест, због специфичности сваког језика, прављен је посебно – објашњава наша саговорница. – У припреми тестова за завршни испит учествује укупно 115 људи, од којих већину аутора задатака чине наставници из школа. Само су рецензенти универзитетски професори. У том тиму су и лектори и преводиоци на мањинске језике. Припремили смо и два теста, на српском и мађарском, за полазнике Друге шансе, програма за образовање одраслих.

Пробна мала матура најбољи је начин да ученици провере своје реално знање. Када се заврши тестирање, школе ће добити и програм за обраду података, тако да ће моћи да добију резултате постигнућа на нивоу целог разреда.

Прави завршни испит биће организован 15, 16. и 17. јуна, када ће ученици првог дана полагати српски, односно матерњи језик, другог дана математику, а трећи дан резервисан је за комбиновани тест.

Припреме за ПИСА тестирање

Наставници и ученици од понедељка почињу са припремама за пробно ПИСА тестирање, најзначајнију међународну проверу ђачког знања. Иако је почетак пројекта заказан за 3. април, ученици ће бити тестирани тек после неколико недеља, када буду коначне листе оних који ће полагати, када буду спремни школски рачунари и завршене остале припреме.

– Учествоваће до 2.400 ученика који су рођени 2001. године, из 43 средње школе широм Србије – најављује за „Новости“ др Драгица Павловић Бабић, ПИСА координаторка за Србију. – Ученици ће полагати један тест са питањима из више области – језика, математике, науке и финансијске писмености. То треба да им послужи као припрема за велико тестирање које ће у целом свету бити организовано на пролеће следеће године.

(Новости)

Top