Home >> Друштво,Образовање >> Приштини враћени уџбеници

alb_ocp_w380_h285

 

Уџбеници намењени ђацима албанске националности на југу Србије нису добили сагласност Министарства просвете

 

Више од 100.000 уџбеника враћено у Приштину

 

Аутор: В. Андрић – В. Ристић

Бујановац, Прешево – После седам месеци од када је Министарство образовања из Приштине послало донацију од 24 тоне уџбеника на албанском језику намењених ученицима десетак основних и средњих школа где се настава одвија на албанском језику враћени су у Приштину, потврђено је Данасу на Царинском терминалу у Прешеву где је контингент био лоциран.

Спекулише се да су уџбеници враћени након што нису добили сагласност Министарства просвете за њихову употребу, јер не задовољавају прописе Републике Србије. Ипак, у Министарству просвете кажу за Данас да спорни уџбеници никад нису ни достављени на одобравање Министарству и да оно нема никакве везе са враћањем уџбеника са царинског терминала.

Председник Националног савета Албанаца (НСА) Јонуз Муслију је раније изјавио да је информацију о враћању уџбеника намењених ђацима у општинама Бујановац, Прешево и Медвеђа, добио из Приштине и да му из Београда није стигао никакав званични одговор.

Муслију је за Данас признао да „некоме можда сметају уџбеници из историје и географије у којима има спорних личности и тумачења новије историје Косова“.

– Ваљда су закони физике, математике и хемије и даље свуда исти, па не разумем зашто су и ове књиге биле спорне за власти у Београду – навео је Муслију. Он је истакао да је НСА покушао акцијом деблокаде уџбеника само да оствари „иста права за ученике Албанце на југу Србије у складу са правима које имају ђаци српске националности на Косову који у настави користе уџбенике на српском језику који су штампани у Београду и чији аутори су професори Срби“.

Настава у школама на албанском у Бујановцу, Прешеву и Медвеђи одвијала се нормално и просветни радници нису указивали на недостатак уџбеника. У наставу на албанском укључени су уџбеници аутора из Прешева и Бујановца, који су као коаутори радили на њиховом садржају са колегама из Београда. Они су преведени на албански језик и добили су сагласност за употребу од стране Министарства просвете. Министарство је уочи почетка школске године „уочило проблем са недостатком уџбеника за поједине предмете на албанском језику“, али како је тврдио министар просвете Срђан Вербић, „тај проблем ће бити решаван у складу са прописима и конкурсима на које могу да учествују и просветни радници Албанци из школа на југу Србије“.

Последњи скуп НСА је организовао на царинском терминалу у Прешеву уз подршку председника општине Бујановац Нагипа Арифија и Прешева Рагмија Мустафе. Муслију је деблокаду тражио и од самог премијера Александра Вучића, приликом његове посете Бујановцу.

(Преузето из „Данаса“)

Top