Home >> Универзитет >> Пријемни испити одлазе у историју

Пријемни испити одлазе у историју

Пријемни испити за факултете ускоро ће у историју. Сви средњошколци, без обзира на то да ли желе да наставе школовање или не, полагаће државну матуру, која ће истовремено бити и завршни и пријемни испит. Према најави Министарства просвете, прва државна матура полагаће се у јуну 2021, али су детаљи таквог начина тестирања и даље непознати.

Убудуће ће се први сусрет бруцоша са факултетом десити тек када га упишу. Попут мале и велику, односно државну матуру, полагаће у својој школи. И то – обавезно српски језик и математику, а остале предмете, чији број није ограничен, бираће сами.
Држава жели да уведе исте критеријуме оцењивања за све ђаке, како би систем био праведнији, поручује министар просвете Младен Шарчевић.

„Тиме кандидат аплицира на неограничен број факултета. Ако није успео на ЕТФ-у, улетеће на Машински, на Технолошки. То је много праведније, да ви аплицирате на много више факултета него до сад, идете на избор једнога“, објашњава министар.

Факултети ће ипак задржати право да организују додатне испите за проверу посебних талената и способности кандидата, уколико буду сматрали да је то неопходно.

Универзитет жели студенте са бољим знањем, а државна матура може бити начин да до њих дође, верује професорка Филозофског факултета Снежана Медић.

Она сматра и да ће то бити, како каже, веома моћан инструмент за контролу квалитета образовања.
„Оно што државна матура носи као опасност, то је недовољно утемељена припрема, недовољно утемељена реализација, која би могла да створи неке основе за, како да кажем, за негативну селекцију утицаја који би могли да доведу до резултата на матури. Ми знамо да смо имали проблема са малом матуром, у смислу да су неки ђаци, у неким деловима Србије имали посебне подршке да би постигли боље резутате“, подсећа Медић.

Припреме су почеле, а у оквиру њих би у наредне две године требало да се промене закони, и да се укључе и информишу сви који ће у овој промени учествовати: универзитет, наставници у средњим школама, па и родитељи, за које ће, према најави Драгане Ђурић из Националне асоцијације родитеља и наставника Србије, бити организоване посебне обуке.

„Циљ је да што већи број родитеља на прави начин разуме ову велику промену која стоји пред свима нама, и да може да олакша својој деци сасвим сигурно један прилично стресан тренутак у њиховом младом животу“, каже Ђурић.

Прва генерација која ће средњу школу завршити по новом систему сада иде у други разред. У току ове године требало би да добију збирке припремних задатака, а у марту и новембру следеће чека их прва проба државне матуре.

Извор: Н1

Top