Home >> Друштво >> Претучена професорка: За душу нема лека

Дикици Илић, професорки математике из Владичиног Хана, ортопеди видају повреде. Боли је сазнање да је напао ученик којем је хтела да помогне

ТЕШКЕ повреде некако ће већ бити залечене, али психичке трауме остаће довека. Потиштена и узнемирена, Дикица Илић (59), професорка математике у Гимназији „Јован Скерлић“ у Владичином Хану, коју је ногом ударио ученик првог разреда С. А. и сломио јој десни кук, већ шест вечери тражи таблете.

Али не оне против болова, већ за смирење, јер не може да заспи. Пред очима су јој и даље слике онога што се догађало прошлог петка надомак гимназиије у Владичином Хану, када је нападнута подмукло, с леђа.

– Није ми нимало пријатно после свега – прича професорка у болесничкој постељи нишке Клинике за ортопедију. – Ево, стално ме телефоном зову колеге, који су запрепашћене оним што се мени догодило.

Професорка је убеђена да је ученик С. А., револтиран што му је закључила јединицу, покушао да је убије, јер је напад на улици био очито смишљен. Ипак, оставља да полиција испита цео овај несвакидашњи случај.

– Чујем да је тај ученик изјавио у полицији да ме је само ударио по рамену и да ми је пружио руку када сам пала, што сам наводно одбила – указује Илићева. – Потом се, као, уплашио, па је морао да побегне. Нажалост, овај напад показује да ученици по закону имају сва могућа права, а ми васпитачи баш никаква. А моја једина кривица је што сам хтела да то дете научим, а оно је желело да заврши школу без доласка на наставу.

Дикица Илић нам прича да 33 године ради као професорка и да до сада никада није имала било какав конфликт ни са једним учеником. У Гимназији „Јован Скерлић“ у Владичином Хану важи за благог професора. Предаје у шест одељења, а само шест јединица је закључила ове школске године. И то ученицима који једноставно нису хтели да одговарају, или нису долазили на наставу.

– Од повреда ме више боли сазнање да ме ученик, коме сам покушавала да помогнем да поправи оцену, напао и то на овако подмукао начин – истиче Илићева. – С. А. је имао много изостанака, и поред јединице из мог предмета имао је и из других.

Повређена професорка предочава да је минулог четвртка тај ученик, када се коначно појавио на њеном часу, затражио да га испита. Наравно, извела га је пред таблу и почела да му поставља задатке из градива које је са осталим ђацима обрадила током школске године.

Како каже, постављала му је баш доста задатака, у нади да ће да погоди бар неки који С. А. зна. Међутим, ученик није знао баш ништа.

ИЗОСТАНЦИ

Повређена професорка предочава да је разредни старешина ученика С. А. звао његове родитеље да дођу у школу на разговор због многобројних изостанака. У школи се причало да је он ту „да прође гимназију, па да иде за Америку“.

Дикица Илић каже и да је њен супруг својевремено помогао дечаковом оцу, када је као возач фабрике „Слога“ имао саобраћајну незгоду.

 

РОДИТЕЉИ: СВЕ СЕ ДЕСИЛО СЛУЧАЈНО

Родитељи дечака, Славица и Станиша Стојиљковић, тврде да њихов син није напао професорку и да се све десило случајно, што ће и доказати на суду. Криве и школу и професоре јер њихово дете није заслужило да се „развлачи“ по новинама.

– Неосновано је да се без икаквих доказа свали овакав терет на једног петнаестогодишњака. Тужићемо школу, разредног старешину и педагога. Наш син је очајан и данима не спава и не једе. Он није имао намеру да нападне професорку, нити је било шта имао против ње. Све се десило случајно, што ће се и доказати – прича Славица Стојиљковић. (Ј. С.)

ОГОРЧЕНЕ КОЛЕГЕ

У Гимназији „Јован Скерлић“ у Владичином Хану професори су огорчени због ицидента у ком је повређена њихова колегиница. Директор школе Ивица Марковић каже да дечак А. С. (15) за кога се тврди да је напао професорку никада није показивао знаке агресије, али да је пуно одсуствовао са наставе и да је због тога наставничко веће донело одлуку да он буде искључен из школе.

РАЗОЧАРАНА

Дикица Илић каже и да је разочарана изјавом Ивице Марковића, директора гимназије, који је предочио да је ученик након инцидента избачен из школе, али због 220 изостанака, и да се инцидент догодио ван школе. Вели и да јој директор није понудио било какву помоћ, после њеног пребацивања у нишки Клинички центар.


Top