Home >> ПКУ,Синдикат >> Преговори о платним разредима

О ПЛАТНИМ РАЗРЕДИМА ПОНОВО ПОСЛЕ БОЖИЋА

 

Данас је одржана рунда преговора свих пет репрезентативних синдиката просвете и министра финансија Лазара Крстића.

 

Главна тема је било увођење платних разреда у делатности које се финансирају из буџета Републике.

Министар Крстић је синдикате дочекао изразито коректно. Изразио је чуђење када је од синдиката обавештен да су они позив добили тек јуче, иако је Министарство финансија још пре двадесет дана обавестило Министарство просвете о овом састанку. Такође, сложио се са замеркама свих синдиката што министар про свете није дошао на преговоре. То је и разлог што је овај састанак практично пропао, јер синдикати нису имали времена да припреме своје предлоге.

Синдикати су изложили своје примедбе на постојећи предлог, и у томе су сви били јединствени.

Крстић је нагласио да не жели да овај посао обави без учешћа синдиката, „па да се догоди као са јавном расправом о закону о раду“, и обећао је пуну сарадњу и заједнички рад са синдикатима просвете.

 

Наставак после Божића

 

Договорено је да до 7. јануара сви синдикати припреме своје предлоге у вези платних разреда, а затим ће Министарство финансија направити свој нови предлог.

Синдикат радника у просвети Србије ће, у понедељак 30. децембра на седници Председништва, донети своју платформу за преговоре.

ПРИСУТНИ СИНДИКАТИ: Синдикат радника у просвети Србије, Синдикат образовања Србије, НСПРС Независност, Унија синдиката просветних радника Србије и Синдикат високог образовања Србије.

                                  

За СРПС: Слободан Брајковић, председник

2013-12-27

15Comments

 1. razocarani каже:

  sve je ovo mlacenje prazne slame. Da vlast zeli da resi ovaj problem po svim moralnim, naucnim i postenim kriterijumima, RESILA BI. Ovako samo zamajva sve nas, zigose jedne, druge krije iza sveopsteg drustvenog znacaja. I svi su legli na drzavnu rudu. Sindikati navodno pregovaraju, vlast navodno saradjuje, a ovce bleje. Svi srecni svi radosni do sledeceg problema, a njih ce biti sve vise i vise do potpune propasti koju mi ovce necemo smeti da proglasimo jer ce nas pojesti mrak.
  Zasto je tesko uvesti platne razrede na osnovu stepene strucne spreme za svako radno mesto, uvesti bonuse ili sta vec na tezinu i znacaj radnog mesta. Nema tu filozofije ni teoretisanja. Nije isto biti hirurg, lekar opste prakse, nastavnik, ucitelj, tetkica, administrativni radnik, sudija vrhovnog suda, pomocni sudija, kafe kuvarica, vozac………Samo treba volje i zelje da se to uradi ali nje nema jer ne vlast ne zeli uredjeno posteno drustvo. Zeli da vlada vecno, na osnovu ucena i obmana. Tako su radile bise, i pre bivsih i one bivse vlasti, tako radi sadasnja i radice i buduca.
  Sindikati (ne mislim samo na ove iz prosvete vec na na ove nazovi velike) cute jer i oni zele da uzmu nesto za sebe, neku polutku vise, rekreativno pijancenje, bozine bonuse, partijska putovanja i seminarisanje o hrani i picu…..
  Nemam vise zelje da pisem jer mi sve vise gadi. Vecina opijena limunadama koje se svakodnevno serviraju, a o gorcini niko i razmislja vazno je da dobije.
  Zbogom Srbijo, zbogom pameti, vecna nam bila mafija

 2. Анонимни каже:

  sve je ovo zalosno da zalosnije ne moze biti. Nikakvi platni raredi nece biti uvedeni jer ce se naci jedan sindikat koji ce potpisati i sve ce propasti. Da vlast zaista zeli da resi problem plata u javnom sektoru ne bi ovoliko odugovlacila i pregovarala. resenje je jednostavno uvesti osnovne plate prema stepenu strucne spreme za dati posao, uvesti procente uvecenja za tezinu, odgovornost i znacaj radnog mesta, uvesto mozda jos dodaten bonuse za odredjena radna mesta i eto zadatak resen. Ne treba niko da se pita niti da se pregovara. U uredjenim drzavama je to reseno na opsteprihvatljiv nacin. Niko nema moralno pravo da se buni ako radi na mestu gde nije potrebna strucnost vec cist manuelni rad da ima manju platu od recimo hirurga od cijeg znanja zavisi zivot pacijenta. No ova vlast ne zeli da resi problem vec zeli da zastrasivanjem ucenjuje i dalje odredjene slojeve drustva. oprobani recept za dugu vladavinu. Samo se pitam zasto sindikati cute (ne mislim samo na ove iz obrazovanja vec i na druge koji sve rade samo ne zalazu za pravicnost).
  Zbogom pameti, zbogom Srbijo
  Vecno nam bila mafija

 3. Prometej каже:

  Slazem se sa kolegom Bozovicem. Zbog cega su vojska i policija (o javnim preduzecima i da ne govorim) izuzeti iz sistema platnih razreda. To je opet pokazatelj da se sve radi selektivno, politicki, poslusnicki i da nema iskrene namere da se sredi stanje u javnom sektoru. Ako se ne varam, vlast je na sva zvona najavljivala ukidanje agencija, departizaciju, profesionalizaciju….I sta je od toga bilo-jedno veliko nista. Misljenja sam da ce ovaj Krstic vrlo uskoro da ode sa funckije, ne zato sto ne zna svoj posao, nego zato sto tek sada postaje svestan u kakvo vrzino kolo se upleo i gde nema veliki uticaj. On je idealna meta za zrtvenog jarca cim Vucic proceni da mu pada popularnost i rejting.Dok se to ne desi, slusacemo epske limunade o tome kako je Vucic razbio bravu cuvsi za 13. platu javnih preduzeca, divicemo se Dacicevoj kandidaturi za Nobela…Jedino ministar Jovanovic za ova 3-4 meseca svoga mandata nista suvislo nije rekao. Covek zaista deluje smesno i sramotno za srpsku prosvetu.
  Jos jedan dodatak ovome. Zasto smo stali sa pritiscima na gradsku vlast povodom cuvenog bus-plusa? Smenjeni su gradonacelnik, sekretari, uvedena je nova uprava…Kakve su mogucnosti da u 2014. ostvarimo pravo na novac za prevoz? Da li ste kontaktirali gospodina Malija?

 4. Драган каже:

  Парадокс је да многа јавна предузећа примају дотације из буџета зарад покривања дугова, а не помињу се као корисници и, ако сам добро схватио, на такве се не односи ова прича о платним разредима. Изгледа да ће и даље неко са факултетском дипломом у ЈП имати већу плату од запосленог у школи.

  • Vladan Božović каже:

   E moj Dragene, javna preduća su mafijaške – kriminalne organizacije koje piju krv građanima Srbije. O tome sam pisao u jednom pređašnjem komentaru. U to osinje gnezdo niko ne sme ni da takne, a ponajmanje nesposobnjakovići, kao što su Dačić i Vučić, a o žutokljuncu Krstiću i da ne govorim. Pa oni ne mogu ništa pišljivim, mini kriminalnim i mafijaškim organizacijama kao što su fudbalski klubovi, a kamolili da se uhvate u koštac sa javnim preduzećima.

   Citiram: Министар Крстић истакао је да ће се платни разреди односити на: просвету, здравство, културу, јавну акминистрацију, локалне самоуправе и остале кориснике Државног буџета (осим јавних предузећа), као и да су примедбе на месту.

   Obratite pažnju, pored onog, naravno, u zagradi, da se nigde ne spominje pokrovitelj i majka svih kriminalno – fašističkih organizacija….pogađajte…..mala pomoć, premijer je istovremeno i ministar tog resora. Taj vajni premijer je i veliki zaštitnik zaposlenih u tom resoru, baš kao što je njegov zamenik veliki zaštitnih zaposlenih u svom resoru, za neupućene (u vojsci). Da’l ih se plaše, pa im se zato dodvoravaju više nije ni bitno, bitno je da su zaposleni u tim branšama njihovi miljenici. Mi naravno, nemamo nikakvog zaštitnika, i nismo ničiji miljenici, a ponajmanje one karikature od ministra prosvete.
   Naravno policija i vojska će kao i javna preduzeće biti izuzeta od platnih razreda, jer su oni, naravno bogovi na zemlji. Čak i da nije toga, od platnih razreda neće biti ništa, jer bi samo mi u prosveti dobili više plate, a svi ostali niže, tako da verovatnoća da se to desi ne postoji

  • гром каже:

   Побогу, ваљда ниси мислио да ће бити другачије, односно да ће себи цепати гаће да би се наше нешто мало скрпиле.
   Нема друге: него у клечану торбу, заструк турај и на улицу гурај.

  • Vladan Božović каже:

   Ne treba oni sami sebi da cepaju gaće da bi se naše zakrpile, nego VLAST treba da njima pocepa gaće, kako bi se naše zakrpili, potpuno si promašio temu.

 5. admin каже:

  Ништа није потписано, јер су синдикати ЗАЈЕДНИЧКИ одбацили текст понуђеног протокола. ДОГОВОР је да синдикати (пре Божића) поднесу своје предлоге за текст Протокола, а затим ће бити организован следећи састанак.

  • Jelena каже:

   Zar sindikati nisu imali svoj prelog teksta protokola za ovaj sastanak? Čemu odugovlačenje?

  • просветар каже:

   Зашто сада само СРПС има један предлог а остала три синдиката други заједнички? Зар није требао да буде један заједнички или СРПС „солира“?

 6. admin каже:

  Па, пошто је на састанку постигнут договор свих пет синдиката и два министарства, поштоваћемо договор, а Унија нека шенлучи по Србији и нека не поштује договор!

 7. просветар каже:

  И шта сад када нас власт обмањује? Рекосте да је све договорено и при томе жестоко попљувасте оне из Уније што протествују. Ако се добро сећам СРПС је најавио штрајк за који сам рекао да бих волео да га видим. Шта ћете сада предузети, што би реко lala „добри момци“ из СРПС-а?

  • Марија каже:

   Госн Сокић када год нема одговор, заобилази питање… А, врло верујем да је и њему самом смешна и помисао на штрајк СРПС-а. И само да напоменем да је НЕИСТИНА да синдикати нису имали времена да спреме предлоге! И опет, и увек, Унија је ЈЕДИНА на време доставила свој предлог, кога ће остали синдикати да присвоје као свој!

Top