Home >> Друштво >> Представљен први српски е-уџбеник из биологије

  • Форум
  • Коментари су искључени на Представљен први српски е-уџбеник из биологије
Представљен први српски е-уџбеник из биологије

„Курир“:

Брнабићева и Шарчевић у школској клупи – Влада Србије за увођење дигиталних уџбеника определила 70 милиона евра

Премијерка Ана Брнабић присуствовала је данас огледном часу у ОШ „Дринка Павловић“ у Београду на коме је представљен први српски е-уџбеник из биологије и поручила да је Влада Србије за увођење дигиталних уџбеника определила 70 милиона евра.

Влада Србије је, каже Брнабић, кренула храбро и брзо са реформама у образовном систему и то је, додаје, најважнији задатак.

– Ако наставимо овако онда смо осигурали једну другачију будућност за нашу децу и земљу – рекла је Брнабић новинарима.

У том смилсу, она је навела да су прошле године као обавезан предмет од петог разреда уведене информационе технологије, програмирање и кодирање.

– Повезали смо основне школе у академску мрежу Србије, а предстоји нам да све њих повежемо на брзи интернет што је неопходно да бисмо у две хиљаде учионица у оквиру пилот пројекта увели дигиталне уџбенике за шта је из буџета за 2018.годину опредељено 70 милиона евра. То ћемо највероватније радити са Европском инвестиционом банком – рекла је она.

Постоји могућност, казала је, да се добије и значајна подршка Европске комисије. Брнабић је изразила задовољство због увођења електронског дневника који је, каже, већ дао резултате јер ученици мање изостају са наставе, а запослени у школама троше три четвртине мање времена за административне послове.

План је, према њеним речима, био да се електронски дневник уведе у 200 школа, а сада постоји у 556 образовних установа.

Министар просвете Младен Шарчевић рекао је новинарима да ће се Закон о уџбеницима који ће уважити стандард дигиталних уџбеника ући у скупштинску процедуру крајем марта, наводећи да ће се наставити са реформама.

– Недавно смо започели причу да ћемо дигитализовати цео образовни систем, ово је увод који показује колико брзо у добро можемо да се организујемо.

Ауторка уџбеника која је данас одржала огледни час Марина Дрндарски каже да уџбеник садржи разне активности, игрице, аудио и видео материјале, али и експерименте.

Top