Home >> Друштво >> Председник НПС одговорио просветним властима по свим тачкама „оптужнице”

  • Коментари су искључени на Председник НПС одговорио просветним властима по свим тачкама „оптужнице”
Председник НПС одговорио просветним властима по свим тачкама „оптужнице”

Александар Липковски сматра да је смењен без основа

Пред скупштинским одбором за образовање сада је и одговор проф. др Александра Липковског на иницијативу Министарства просвете о његовој смени са челне функције у Националном просветном савету.

– Иницијатива Министарства просвете да будем смењен с функције председника Националног просветног савета (НПС) без основа је, сматра проф. др Александар Липковски.

Тај закључак, али и низ запажања и докумената у своју одбрану, он је упутио Муамеру Зукорлићу, председнику Одбора за образовање и науку Народне скупштине.

На исту адресу недавно је стигао детаљно образложен предлог министарства у коме се оспорава ваљаност рада НПС. У том документу, Липковском се највише замера на неажурности и кашњењу у доношењу одређених правилника, решења, одлука, наставних планова и програма, како је Зукорлић објаснио за наш лист. На званичан захтев „Политике”, од пре четири дана, да министар Шарчевић појасни разлоге покретања иницијативе за смену Липковског, још чекамо одговор.

– Посебно забрињава што иницијатива за смену долази у време када сам бранио директора Центра за промоцију науке (не и његове ставове) и када сам изнео велики број примедби на Нацрт закона о основама система образовања и васпитања. Не улазећи у разматрање тог питања, пошто сам из средстава јавног информисања обавештен о иницијативи за моју смену, коју је поднео министар Младен Шарчевић, и пошто сам добио копију дописа у коме то предлаже, био сам слободан да сачиним детаљан одговор на „оптужбе” из Министарства просвете – објашњава Липковски.

Председник НПС тврди да нису тачне замерке о „лошем раду” савета под његовим руководством које истиче министарство. Липковски уверава да је најважније стручно тело за предуниверзитетско образовање веома одговорно радило, пуним капацитетом доносило одлуке које су по мишљењу већине чланова најбоље за српско образовање. Прочитане су хиљаде страница предлога, стотине су кориговане, многобројне одлуке су донете, подсећа професор чији квалитет рада оспорава просветна власт.

– Свим седницама НПС присуствовали су представници медија, директори завода и многи други. Једини који није нашао времена, иако је био уредно позиван, управо је министар просвете. Он је присуствовао само 123. седници, одржаној 13. септембра 2016 – прецизира Липковски.

На јавној расправи о нацрту кровног просветног закона председник НПС предложио је законописцима 60 измена и допуна са појединим оштрим коментарима. А сада пита „да ли се у овом случају ради о освети Министарства просвете независном стручном телу и појединцима који имају негативно мишљење о реформама које спроводи министар?”

– Из Нацрта закона о основама система, који је рађен ван видокруга стручне јавности, потпуно је јасно да је жеља министарства да НПС, као контролном стручном телу Народне скупштине Републике Србије, одузме све полуге одлучивања. Са тим је у вези и овај предлог о мом разрешењу – сматра Липковски.

О спорости и неодговорности

У писму скупштинском Одбору за образовање проф. др Александар Липковски, председник НПС, између осталог, оптужује Министарство просвете за непоштовање законских одредби и опструкцију рада савета неадекватним и неажурним пружањем прописане административно-техничке помоћи.

– О спорости и неодговорности министарства сведоче и појединости из комуникације са НПС. На пример, предлог за усвајање наставног програма словеначког језика из надлежног завода у министарство стигао је у јуну 2015. године, а НПС је упућен тек годину и по дана касније, у марту 2017. године. Ко је крив за то кашњење? Очигледно министарство – илуструје председник НПС.

(Политика)

 

Top