Home >> Друштво,Образовање,Реформа >> Поводом повлачења Закона о уџбеницима

Коментар ФБГ:

У чијим се рукама стварно налази српско образовање? Како је могуће да европске дипломате утичу на повлачење предлога Закона о уџбеницима?  Хоћемо ли наш језик, писмо и традицију сачувати ако нам уџбенике за наше ђаке пишу Немци, Словенци, Хрвати и… Шта смо постигли у образовању у протеклих 14 година, а да за то новац није дала ЕУ, Сорош и њима слични? Пуне су нам школе неких ЕУ памфлета, професори и ђаци нам похађају разне међународне радионице, а у школама и даље као у седамдесетим прошлог века: од нехигијенских мокрих чворова, слабог осветљења, никакве исхране – до аутистичног часа и централизованог управљања:

 

Mekalister zabrinut zbog Zakona o udžbenicima

AUTOR: V. ANDRIĆ („DANAS“)

 

Beograd – Poslanik Evropskog parlamenta Dejvid Mekalister, u pismu predsednici skupštinskog Odbora za obrazovanje Aleksandri Jerkov (DS), izrazio je zabrinutost zbog žalbe izdavačke kuće Klet na Predlog zakona o udžbenicima, koji je u međuvremenu povučen iz procedure, rečeno je juče na sednici tog odbora. Jerkov je rekla da je Mekalister poslao pismo u svojstvu evropskog poslanika, a ne kao izvestilac EP za Srbiju i da je ono upućeno na adresu poslaničke grupe DS-a.

– Mekalister me je obavestio da je izuzetno zabrinut zbog predloženog teksta zakona, jer smatra da ugrožava slobodno tržište, zakone o konkurenciji i pravila koja važe u Evropskoj uniji i da ozbiljno favorizuje državno izdavačko preduzeće na način na koji se to u EU ne može tolerisati. Mekalister mi je tom prilikom prosledio i pritužbe koje je dobio od privatne izdavačke kuće Klet i zbog tog njegovog pisma se više nego ikada nameće pitanje zbog čega je vlada povukla Predlog zakona o udžbenicima – rekla je Jerkov.

Ona je upitala vladu i resornog ministra Srđana Verbića da li smatraju uobičajenim da se izvestilac za Srbiju u EP, „koji se nije izjašnjavao povodom mnogo važnijih stvari i važnijih pritužbi, kao što su cenzurisanja, gašenja emisija i organizovanih hajki na Zaštitnika građana, odlučio da se obrati poslanicima zbog jednog predloga zakona“.

Direktorka izdavačke kuće Klet Gordana Knežević Orlić kaže za Danas da nije dobila Mekalisterovo pismo i da su Udruženje izdavača udžbenika i Udruženje izdavača i knjižara slali primedbe na Predlog zakona o udžbenicima „svima kojih su se setili“, uključujući i Delegaciju EU u Srbiji. Ona ističe da je njihov dopis preko Delegacije prosleđen do Brisela, napominjući da obraćanje predstavnicima EU nije neobično, jer i Ministarstvo prosvete Delegaciji prosleđuje predloge zakona. Knežević Orlić kaže da ministar prosvete, ni posle više zahteva, nije hteo da primi predstavnike Udruženja izdavača udžbenika na sastanak i dodaje da je sada prava prilika da se dijalog nastavi.

– Primedbe koje su izdavači imali na Predlog zakona o udžbenicima se tiču struke i kvaliteta udžbenika, a da je takav zakon usvojen, to bi ugasilo kreativnu industriju – kategorična je Knežević Orlić.

Inače, Udruženje izdavača udžbenika i učila održalo je redovnu skupštinu na kojoj je zaključeno da je trenutna situacija „dobra polazna osnova“ za dalji rad na predlogu zakona. Izdavači su se složili sa ministrom prosvete da je neophodna dorada Zakona o udžbenicima, kako bi deca učila iz najsavremenijih i najkvalitetnijih udžbenika, navedeno je u saopštenju posle skupštine.

Top