Home >> Друштво,Скандали >> Скандалозно: злоупотреба личних података

  • Коментари су искључени на Скандалозно: злоупотреба личних података
Скандалозно: злоупотреба личних података

Подаци продати компанији која им сада рекламира оно што је ЗАБРАЊЕНО

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић покренуо је поступак поводом вести да су лични подаци породиља продавани једној компанији који их је користила за рекламирање својих производа.
Како се наводи, поступак се спроводи према предузећима која су по досадашњим сазнањима умешана у тај случај – „Медис Пхарми“ и „Кер директ“, а по потреби биће проширен и на друге субјекте.

porodilje

Како је „Блиц“ већ писао, лични подаци породиља из целе Србије, а највише из Новог Сада, злоупотребљени су и уступљени дистрибутеру адаптираног млека, који их „засипа рекламним материјалом“.

Повереник је навео да уколико правно лице прикупља податаке о личности грађана, оно мора претходно упознати грађане са свим аспектима обраде њихових података па и с тим да ли ће подаци бити уступани трећим лицима.

– Супротно поступање представља недозвољену обраду података о личности… Продаја података о личности може бити дозвољена само ако су се с њом претходно изричито, у писаној форми, у складу са одредбама Закона о заштити података о личности, сагласила лица о чијим подацима се ради. У супротном недозвољена је и представља кажњив прекршај наводи се у саопштењу.

Шабић је, такође, упозорио грађане да је веома важно да воде рачуна о томе какве сагласности у разним приликама потписују.

– У више случајева утврђено је да су грађани олако, без јасне представе о садржини оног што потписују, стављали свој потпис на документ који представља формалну сагласност за различите врсте обраде података о личности. Неопрезност те врсте може имати и врло непријатне последице, а такође онемогућава или битно отежава заштиту права у случају да до злоупотребе података дође – навео је Повереник.

(Блиц)

 

Top