Home >> Образовање >> Повећава се број инфицираних ученика и наставника

  • Форум
  • Коментари су искључени на Повећава се број инфицираних ученика и наставника
Повећава се број инфицираних ученика и наставника

Упркос корони, школе и настава у њима и даље опстају. Надлежни поручују да ситуација не захтева њихово затварање и комплетни прелазак на онлине наставу. Са друге стране, наставници примећују и упозоравају да је све више деце која изостају из школе – заражених има међу ђацима, али и међу запосленима.

Премијерка Србије Ана Брнабић тврди да је у школама ситуација стабилна и добра.

“Ја сам апсолутно за то да школе наставе да раде, да нема затварања школа, да су деца најбезбеднија у школама”, каже премијерка и наводи да тренутно у основним школама има 39 ковид позитивних ученика, од чега је у Београду 20. У средњим школама су заражана 52 ученика, од тога 22 у Београду.
Насупрот утисцима премијерке, а судећи по утисцима наставника и родитеља, ситуација у школама се видно погоршава.

“Број инфицираних се повећава из дана у дан и све је мање деце на настави. Има и наставника који су инфицирани, све их је више”, каже за наш портал Александар Марков из Форума београдских гимназија.
Овај наставник у Осмој београдској гимназији износи и пример који илуструје повећање броја заражених. Цифре које износи разликују се од онога што смо чули од премијерке.

“Почетком октобра у свим београдским гимназијама било је пет инфицираних, а сада је само у мојој, Осмој београдској гимназији, девет заражених. Према нашој анализи, у београдским гимназијама је сада око педесетак потврђених случајева короне”, наводи Марков.

Напомиње да је то анализа о броју заражених направљена према њиховим сазнањима и да су обухваћени подаци до петка. Сматра да су реалне цифре веровато веће.

“Немамо потврду за сваког ученика и чињеница је да се не тестирају сви ученици”, указује наш саговорник.

Он наводи и да деца током наставе носе маке, али да је немогуће контролисати оно што се дешава на одморима и мимо школе.

“Када се час заврши, када нису под надзором, они скину маске и групишу се. То је природно за њихов узраст. Колико год је могуће, примењује се ношење маске и дистанца, али је то веома тешко испратити када нису на часу”, каже Марков.

Јасна Јанковић из Уније синдиката просветних радника Србије, каже да о томе да се ситуација у школама компликује, јасно говори и промена рокова у којима се достављају подаци.
“До сада су се петком до 10 сати подаци из сваке школе слали у школску управу. Овога петка стигло је другачије упутство, да се сада сваког дана до 13 сати школским управама шаљу подаци”, каже Јанковић.

Наша саговорница сумња у директоре школа и податке које они достављају школским управама.

“Ситуација је све озбиљнија. Примећујемо тренд да су и родитељи уплашенији, па не шаљу децу у школу. Када дете не дође у школу ми ни не знамо шта је са тим дететом, пошто се деца углавном не тестирају”, каже Јанковић.

Ипак, није за доношење општих мера и за то да све школе пређу на онлине систем. Проблем види и у томе што, какао тврди, не постоје довољни капацитети за онлине наставу, јер бар десет одсто ђака нема услове за то.

Нису само наставници и представници синдиката ти који износе неке другачије податке када је реч о броју заражених у школама, и неким родитељима се та рачуница не поклапа.

Извор: Нова С

Top