Home >> Друштво >> Повећање плата
Повећање плата

Повећање плата у јавном сектору, смене директора који су лоше пословали

Запосленима у просвети плата ће бити повећана између шест и седам одсто, здравству, полицији, војсци, културним и социјалним установама – пет одсто, рекао је премијер Александар Вучић на конференцији за новинаре. Пензионерима ће линеарно бити исплаћено између пет и шест хиљада динара помоћи, а од 1. јануара биће повећане пензије. До краја године биће смењени сви директори јавних предузећа која лоше послују, најављује премијер.

Премијер Александар Вучић је на конференцији за новинаре у Влади Србије рекао да се ником плата неће повећати за мање од пет одсто и додао да се шири основа за повећања.

„Наставницима и учитељима између шест и седам одсто повећања, лекарима и здравственом особљу пет одсто, полиција и војска пет одсто. Социјалне установе пет одсто, култура, позоришта, музеји пет одсто“, рекао је премијер.

Према његовим речима, велика борба била је да се полицији и војсци повећају плате.

„Када сам био решен да напустим разговоре, пристали су и на то“, истакао је Вучић.

Указао је  да прaвoсуђе, односно радници попут оних у затворима, записничари и админстративни радници имају чудне захтеве.

„Морају да се изјасне да ли желе једнократну помоћ или повећање од пет одсто, не могу и једно и друго“, рекао је Вучић.

„Нека лица ће имати плате веће него што су икада имали, док ће неки да се врате на ниво пре смањења зарада. Ово дође као кумулативно повећање“, рекао је Вучић и додао да су примања повећана онолико колико је било простора.

Када је реч о пензионерима којих је око милион и 780 хиљада, Влада ће за 2016. исплатити по пет до шест хиљада динара помоћи сваком линеарно, и то у наредних неколико недеља.

„Повећање пензија биће од 1. јануара, видећемо да ли 1,5 и 1,7 одсто. Нека од лица ће имати веће плате него икада раније“, напоменуо је Вучић.

„Једнократно повећање важи за све пензионере, јер рачунамо да људи могу да се обрадују, да потроше неки новац за Светог Николу, Нову годину, Божић… ко шта слави“, рекао је Вучић додајући да онима који примају најниже пензије, ова помоћ значи и да је то нека врста 13. пензије.

Вучић је скренуо пажњу и на то да је инфлација ниска, 0,9 до један одсто, што значи да поскупљења неће анулирати повећање, односно да ће сви пензионери осетити тај бољитак.

Премијер је рекао да су разговори са Међународним монетарним фондом били дуги и тешки.

„Нама се увек чини да нам је простор за бољи животни стандард већи, а они су увек опрезни. Захваљујем се свим грађанима Србије који су веровали да можемо да то урадимо на најбољи могући начин“, нагласио је премијер.

Подсетио је да је договор са ММФ-ом био да три године буду замрзнуте плате и панезије, додајући да су оне већ повећане прошле године.

„Мислим да смо остварили велике резултате на које смо поносни, и они ће ући у историју. Имамо нешто већи суфицит и они који говоре да се то истопи у децембру, то је јер враћамо дугове, и Русима и свима. Хоћу да враћамо све дугове свима и тако се понашамо“, напоменуо је премијер.

(РТС)

2Comments

  1. Bane каже:

    Ono što je uzeto od prosvetnih radnika biće vraćeno tek krajem 2018 godine ako u 2018 bude povećanje od najmanje 17% a to i nije baš verovatno

  2. Božović Vladan каже:

    To nije nikakvo povećanje plata, to je delimično vraćanje opljačkanog novca od prosvetne sirotinje. Ovi mizerni procenti nisu vredni pomena.
    Jedini koji je povećao plate profesorima bio je Mlađan Dinkić, i to za 30%. Nikada to neću zaboraviti, kao i ruganje sa ovom mizerijom. Vratio je pare koje nam je prethodno opljačkao.

Top