Home >> Образовање,Реформа >> Потрошено 18 година, од реформе образовања ништа

  • Форум
  • Коментари су искључени на Потрошено 18 година, од реформе образовања ништа
Потрошено 18 година, од реформе образовања ништа

„Н1“:

Представник Форума београдских гимназија Александар Марков и доцент на Филозофском факултету Оливер Тошковић, говорећи о реформи образовања, оценили су у Новом дану да смо од министра до министра потрошили 18 година у неке реформе до којих није ни дошло.

Ми смо од министра до министра потрошили 18 година у неке реформе до којих није ни дошло. Где смо били – нигде, шта смо радили- ништа“, каже Александар Марков.

„Мени је запрепашћујуће да правите реформу, коју треба да спроводи неколико десетина хиљада наставника, а нико не зна о чему се ради. Из министарства су рекли да све знају, све је спремно, али не желе да дају информације, да не би ширили панику“, каже Оливер Тошковић.

Александар Марков каже да је Форум београдских гимназија мишљења да је реформа неопходна, те да очигледно постоје неки проблеми, када у мају нема информације за јавност.

„Најављена је обука, али немамо никакву информацију када. Највећи проблем је што ми на почетку маја немамо усвојене програме, усвојени су у начелу. Не знамо како ће изгледати уџбеници, да ли ће бити стари или ће бити штампани нови, и када“, каже Марков.

Додаје да ће од 2021. године ученици полагати општу матуру на крају четвртог разреда, која ће се састојати од два предмета, и од трећег, изборног, у зависности од факултета.

„Да ли факултети задржавају аутономију, да ли ће сваки факултет задржати право да тестира ученике. Предлог би могао да буде да се иде са општом матуром и да поједини факултети задрже право да тестирају ученике“, каже Марков.

Додаје да су то објективни проблеми, о којима се не разговара.

„Идеално би било да су у овом студију и представници министарства, да нам кажу д али комуницирају“, каже он.

Оливер Тошковић каже да је, поред нејасног модела реформе, који можда постоји, а ми га не знамо, други проблем та неукљученост.

„Без укључености и без јасног модела, имамо доживљај да је ова реформа више као нека шминка“, каже Тошковић.

„Некако делује да је потреба сваког министра да буде велики реформатор. Ми смо од министра до министра потрошили 18 година у неке реформе до којих није ни дошло. Онда се родитељи побуне, деца се побуне, одустане се од матуре и онда где смо били – нигде, шта смо радили- ништа“, каже Александар Марков.

Оливер Тошковић каже да тежимо успешном образовању, за будућност.

„Словенија је имала срећну околност да су се министри смењивали на такав начин да су комуницирали међусобно и само су настављали реформе“, каже Тошковић.

Марков каже да је код нас проблем планирање.

„Увек планирамо ад хоц, ако успе успе, као станари неке зграде који ограде зграду канапом и напишу да пада фасада, и тиме су решили све пробелме“, каже Александар Марков.

Гости Н1 истичу да актуелна стратегија истиче 2020. године.

„Нисам ни ја оптимиста, плашим се да ћемо сачекати ту 2020. годину и да ћемо опет бити у неком хаосу. Највећа промена је увођење дуалног образовања, једина промена која уопште није била у стратегији“, каже Оливер Тошковић.

Top