Home >> Друштво,Образовање,Синдикат,Упис >> „Блиц“: Потпуни крах мале матуре

 

POTPUNI KRAH MALE MATURE – PROBLEM RANG-LISTE

 

I roditelji odlikaša strahuju da im se deca neće upisati

Miljana Leskovac | 27. 06. 2013. – 23:49h | Foto: A. Stanković | Komentara: 87

Agonija zvana mala matura kao da nema kraja. Dočekali smo poništenje testova, a sada treba pregurati upis. Ćerka mi je odličan đak, ali nije to neka garancija ako u istu školu nagrne stotinu vukovaca, priča Ana Manojlović, majka osmaka iz Beograda.

U osnovnim školama gde su maturanti juče predavali liste srednjih škola u koje žele da se upišu, vladao je haos. Šta će se desiti ako za istu školu konkuriše i po nekoliko stotina školaraca sa identičnim brojem bodova, bilo je pitanje koje je bar jednom postavio svaki roditelj. Kada se tome doda procena da u Srbiji trenutno ima najmanje 7.000 osmaka sa Vukovom diplomom, postaje jasno zašto čak i roditelji odličnih đaka brinu kako će njihovo dete upisati željenu školu.

– Direktorka je nekoliko puta naglasila da popunimo svih 20 mesta na listi želja kako bismo osigurali upis deteta u srednju školu. Ćerka je tako došla u situaciju da navodi smerove koje ranije nije ni pomišljala da upiše. Opet smo u neizvesnosti i osećaj je grozan. Neko mora snositi odgovornost za sve ovo – kaže Ana Manojlović.

Da bi bar donekle nadoknadili štetu koju su naneli roditeljima i đacima, u Ministarstvu prosvete idu čak dotle da razmišljaju o otvaranju novih odeljenja u školama za koje bude konkurisao veliki broj đaka sa istim brojem bodova. Time bi se, međutim, otvorio novi prostor za korupciju i manipulacije direktora škola.

– Ukoliko bude dosta učenika sa istim brojem bodova, jedno od rešenja biće i proširenje odeljenja u srednjim školama. Mi smo to i prošle godine dozvoljavali. Jednostavno, ukoliko postoji veliki pritisak učenika, tada direktori škola od nas traže da se dozvoli proširenje odeljenja. Videćemo koliko će takvih slučajeva biti – rekao je Zoran Kostić, pomoćnik ministra za srednje obrazovanje.

Direktori srednjih škola takođe strepe od onoga što će ih dočekati 7. jula, kada dobiju raspored učenika.

– Roditelji ceo dan uspaničeno zovu školu i pitaju da li će njihovo dete uspeti da se upiše ako je vukovac. Za našu školu uvek konkurišu najbolji đaci i upisni prag je veoma visok. Ne mogu da zamislim šta bi se desilo ako ne bude mesta čak ni za sve vukovce koji budu konkurisali – priča Biljana Vukosavljević, direktorka Farmaceutsko-fizioterapeutske škole u Beogradu.

Aleksandar Andrejić, direktor Prve beogradske gimnazije, kaže da će tek sada uslediti veliki pritisci roditelja čija se deca nađu ispod crte, ali i da ova afera nažalost neće proći bez oštećenih đaka.

– Osoba koja je ukrala testove verovatno nije svesna koliku je štetu svima nanela. Kako će se sve završiti, niko ne zna – dodaje Andrejić.

 

Upisna računica

 • Maksimalan broj bodova iz škole 60
 • Prvo, drugo i treće mesto na međunarodnom takmičenju 20, 18 i 14 bodova
 • Prvo, drugo i treće mesto na republičkom takmičenju osam, šest i četiri boda

NAPOMENA: Ukoliko je učenik osvajao više nagrada iz nekog predmeta, računa se samo ona koja nosi najviše bodova. Ako je uspeh postizao iz više predmeta, sabiraju se svi bodovi

 

3Comments

 1. profesor каже:

  ove godinece u nekim gimnazijama biti i po 40 ucenika

 2. Драган каже:

  Да ли постоји могућност да ове школске године, у првом разреду гимназије, буде више од 30 ђака у одељењу? Ја мислим да то не би смело да се деси због скорашњих измене закона. Замолио бих некога из ФБГ да пружи информацију о томе.

  • admin каже:

   На основу најаве Комисије за упис, могућа су два изузетка: Гимназијама у којима је превелико интересовање дати једно одељење више, и у појединачним случајевима, где је на бодовној граници неколико ученика са истим бројем бодова, дозволити да се сви они упишу.

Top