Home >> Синдикат >> Потписан Споразум о придруживању СПРВ-а СРПС-у

У уторак, 3. јула 2012 године, синдикати просвете СПРВ и СРПС потписали су споразум о придруживању. Споразум су потписали председник СПРВ-а Милан Трбовић и председник СРПС-а Слободан Брајковић.

Овим потписивањем Споразума практично је реализована одлука Скупштине СПРВ-а о придруживању, односно приступању СПРВ-а СПРС-у, искључиво у циљу стицања репрезентативног статуса СПРВ-а на републичком нивоу, уз задржавање пуне аутономије организовања и деловања СПРВ-а, а у складу са важећим Статутом СПРВ-а.

У овом тренутку СПРВ је једини Синдикат у образовању, организован на територији Покрајине Војводине, који има репрезентативност и на покрајинском и на републичком нивоу, при чему је задржао аутономност у свом синдикалном раду и организовању. СПРВ ће од сада увек имати представника у саставу делегације СРПС-а при  преговорима са ресорним министарствима Републике Србије у вези са свим питањима од значаја за образовање у Србији. Остварен је још један од зацртаних циљева овог Синдиката. Званичници СПРВ-а се надају успешном будућем заједничком раду са СРПС-ом у решавању свих синдикалних проблема, јер  никада до сада СПРВ  није  имао тако добре услове за деловање. Такође,изразили су наду да ће то искористити на најбољи могући начин и да ће својим радом допринети решавању нагомиланих проблема у образовању.

21Comments

 1. Унијата каже:

  Нису то пророци, него људи који јасно виде и не дозвољавају да их неко преводи жедне преко воде. Још у септембру прошле године, када је Брајковићева канцеларија отворена поред СПРВ, било је јасно где ће завршити остатак СПРВ.

 2. професор каже:

  Sad vidim da u Uniji ima i proroka.

 3. Унијата каже:

  Да се вратимо на тему. Потписани споразум, ма шта тврдили у СПРВ, потпуно ће укинути тај, некада заиста моћан синдикат. Да је баш тако, можете прочитати у допису (који је иначе срамотан јер је препун правописних и граматичких грешака) који је Брајковић упутио Министарству рада. Из њега се види да будућа права СПРВ проистичу из Статута СРПС-а, а не из сопственог, нити из самог уговора о придруживању! Уосталом, да је реч о почетку утапања у СРПС и нестајања СПРВ, говори и чињеница да је склопљен уговор о придруживању, а не о сарадњи или нешто слично. Дакле, вође СПРВ које су говориле да су напустиле Унију јер хоће да их „прогута“, сада су сами ускочили у разјапљена уста СРПС-а. Да сам у праву, јасно ће се видети ускоро. Поздрав свима.

  • гром каже:

   Ви из уније баш мислите да све знате, и да је баш све како ви кажете најбоље, најпаметније, најчасније…, да сви други не ваљају, не треба да постоје, треба само да са вам буду и никако са другима…
   Људи су одлучили, на крају шта је ваш лидер, и бивши па и садашњи, бољи од Брајковића, Павловића, Томе Живановића..
   Слетите, време је; као један од репрезентативних синдиката носите одговорност за тренутни материјални положај запослених у образовању а подаци о свим параметрима којим се он одређује су познати, тако да се ту нешто петљати и не може.
   Пустите ви ове људе, бавите се собом, а и вама као и њима ја желим све најбоље и успеха, јербо ћу од тога и ја да имам некакву фајду! енергију треба да усмеравамо на бољитак а не да је губимо без везе, што делимично и ја сада чиним.

 4. Jelena каже:

  A šta je sada sa sindikatima Devete i Zemunske? Gde su oni?

 5. Milan каже:

  Rekao sam samo da se o tome pricalo, ne i da je to istina… Pravo da ti kazem, te i takve istine me nikad nisu ni zanimale… Znas i sam da sam uvek imao problema sa svojim clanicama u vezi izmirenja dugova, ali to nikada nisam smatrao necim narocito vaznim.Verovatno si u pravu kad kazes da sam naivan, znas i sam da sam sve obaveze, svaku akciju, dozivljavao maksimalno ozbiljno, da sam se trudio da izvucem maksimum i iz sebe i iz organizacije… Sve sto se izdesavalo, nije mi lako palo, ali, svojim cinjenjem ili necinjenjem nisam nikog povredio i pokusao sam i nadam se, uspeo, da svoju organizaciju iz svega izvedem citavu i nepodeljenu…

  • admin каже:

   Да мислим да си својим чињењем неког повредио, не бих са тобом ни дискутовао,као што више не дискутујем са оном двојицом-тројицом. Али, не можемо се искупити ни ти ни ја ако смо својим нечињењем подржали нечије неморалне поступке који синдикалној борби наносе чисту штету а на личну корист. Када сам рекао да си наиван, мислио сам о теби све најбоље.

 6. Milan каже:

  Pobogu Bato, pa nisu Deveta i Zemunska alatke, pa da ih neko uzima na pozajmicu i vraca…Sto se tice lazi, u Uniji je o FBG-u odavno prestalo uopste da se prica, pa nema ni lazi, ni istinitih prica… Znaci, odlazak FBG-a je bio, dogodio se, tada se malo o tome govorilo (na jednoj sednici GO, ako se ne varam…)i kasnije o tome nije bilo ni govora…Jedino o cemu se pricalo jeste dug FBG-a prema Uniji od nekih 250000 dinara, sto ja licno smatram irelevantnim, pa sad, ako ce Unija da propadne zbog 250000 duga FBG-a ili nesto preko 1000000 din. duga SPRV-a, onda ne treba ni da postoji, jer nije ni nastala iz razloga sakupljanja clanarine, vec ta clanarina valja da sluzi akciji (barem ja tako vidim)… FSSSBg ima svog predstavnika u GO USPRS, pa se pitam, kako je mogucno pricati lazi o bilo kome u njegovom prisustvu? Verovatno ti je poznato ima stavova u Uniji da je FBG bio brend Unije, verovatno najznacajnija pojedinacna clanica, ali su ti stavovi ostali u manjini… Preovladavaju stavovi da je FBG bila, samo jedna od nekoliko desetina clanica Unije, suvise mala da bi mogla diktirati bilo kakve uslove vecini ostalih clanica…Tako da ostaje stav, ili cete se prikloniti stavovima vecine ili cete nastaviti da solirate u sindikalnom smislu (ili cete, kao sto se suska, poci stazom SPRV-a)…

  • admin каже:

   Веровао или не, ти си тај који шириш лажи, све мислећи да си у некој поштеној мисији. Ти си инструмент политике Уније. ФБГ не дугује Унији 250000 динара, то је Унијина лаж. Док размењујеш самном коментаре, она двојица-тројица се смеју твојој наивности.

 7. admin каже:

  Слажем се! За почетак, пошто си високи синдикалац у Унији, иницирај да Унија, уместо што шири лажи о ФБГ-у и о ФССШБ-у, „врати“ Земунску и Девету у ФБГ, све заједно са парама, јер акти о њиховом иступању из ФБГ-а никада нису донети у тим синдикатима. То би био прави пример како да синдикати остваре какво-такво акционо јединство о коме ти причаш.

 8. Milan каже:

  Eto, hvala profesore, oci ste mi otvorili… Taj Statut je usvojen u Kraljevu, Skupstinu Unije je vodio Jordan Stanojkovski i on je potpisao taj „sramni dokument“. I da Vam kazem, nije tacno da je Statut Unije izbrisao SPRV… Ostavljena je samo mogucnost da skole koje ne zele u SPRV, mogu biti u Uniji a da pre toga ne budu u SPRV-u (mislim na skole iz Vojvodine), a bilo je dosta takvih skola… primer Vam je Asocijacija Pancevo, Vrsac, skole iz Sombora…Podela na Oblasti je i dalje postojala, a na Severu bi i dalje bila dominantna SPRV… Ali, badava pricam, SPRV je sada deo SRPS-a, ta prica je zavrsena i naglasavam, ono sto je pocepano, badava krpiti… Ako mozemo saradjivati, dobro, ako ne, ne moramo se pljuvati. A i „osnivaci“, svi da se ponovo sastave, ne cine ni trecinu ukupnog broja clanova Unije, tako da je i njihova „avangardna“ uloga zavrsena… Moje misljenje jeste da je revolucionarna faza i Unije (mislim da nikada nije bila revolucionarna!)i drugih sindikata zavrsena i da se mora uci u period medjusobne saradnje, bez suvisnih sukoba i animoziteta i da gledamo da ostvarimo kakvo-takvo akciono jedinstvo jer na vremena koja dolaze ne gledam sa previse optimizma…

 9. професор каже:

  Не желим да продубљујем расправу, али много тога је остало непознато за јавност. Прошле године у јуну је организована Скупштина Уније на којој је усвојен Статут по коме је СПРВ престао да постоји. Наши „представници“ предвођени Протићем су пристали на овај срамни документ. Нажалосније је што су тамо отишли тајно, а да нису обавестили своје чланство, нити су икога питали за мишњљење. Отишли су тамо у приватном аранжману. Једном речју, издали су нас. А што се суда и Протића тиче, да знате да је изгубио суд. Ако не знате како је настала Унија, морали би знати барем то, да је већина њених оснивача изашла из ње.

 10. Milan каже:

  Nije Vam Unija blokirala racun… Zaista nisam nepravedan prema interesima SPRV-a, ali zaista nije bilo tako… Prisetimo se, tokom 2011. godine, SPRV je imala tri izborne skupstine, prvu u maju (izabran Protic), drugu u septembru (izabran Trbovic), onda dolaze obojica istovremeno u Uniju i traze (obojica) da ih Unija prizna, jer su legalni i legitimni… Drugi kaze, ici cemo na sud (valjda su jos uvek tamo)… Necu ovde da pisem sta su tom prilikom rekli i porucili jedan drugom… Na osnovu odluke skupstine, Trbovic je racun odblokirao za dan… I sad to ispade razlog i povod za napustanje Unije… Nije! Dugo se to kuvalo, a i odredjena kadrovska resenja u Uniji nisu odgovarala vodjstvu SPRV-a (kao i uostalom FBG-u)… Mozda je i pristup ovim problemima u Uniji valjalo da bude malo fleksibilniji, ali, sta je tu je… Cup se razbio i ne vredi ga krpiti, ako mozemo, hajde da saradjujemo, ako ne mozemo, ne moramo da se pljujemo, nikakve koristi od toga, samo steta…

  • гром каже:

   Све ми се чини да су само кадровска решења битна! а квалитет кадрова ни за државу није битан, па што би и за синдикат!и не питајмо се сада што нам је како нам је; чак шта више и боље нам је него што својим понашањем и завређујемо.

  • admin каже:

   Громе, никако да се сложим са Вама. Ваш став банализује синдикалну борбу и своди је на најпримитивнију раван појединачних интереса (изједначавајући синдикате са политичким партијама, у пежоративном смислу). Јесмо лоши, али смо нешто и урадили, а то што нисмо урадили није последица корумпираности већ неорганизованости и незнања. У том смислу, прекомпозицију синдикалних организација, која је у току, треба посматрати као динамички процес који може донети само доброга. Не можемо ниподаштавати изузетну улогу скоро свих горепоменутих синдикалних руководилаца који су годинама радили за 5000 динара месечно, а сада негде изашли, негде ушли, водећи и даље своје синдикалне организације које им критички верују. Једно је ипак сигурно: „револуционарна“ идеологија УСПРС-а је отишла у историју – догађаји иду другим током!

 11. Zabrinut каже:

  Вероватно је и ФБГ члан СРПС-а преко споразума са СПРВ и још вероватније да је ФБГ придружен члан Уније преко Центра.Које лудило, да не поверујеш !

 12. Zabrinut каже:

  Dva panonska mornara potpisuju sporazom o prestanku rada kao sindikalna organizacija. Kako je nestalo Panonsko more tako će i oni nestati sa sindikalne scene.

  • milan каже:

   Gospodo iz Unije zasto vodite brigu o SPRV-u.Zar ne vidite ko vam vodi organizaciju. Jedan penzioner(MANI MANI)i pomcnik direktora(VINJAK ) ne primecujete da polako nestajate sa sindkalne scene.

 13. професор каже:

  Унија је показала свој траг кад нам је јесенас блокирала рачун. Пре тачно годину дана смо изгубили свиј идентитет у Унији. Престали смо се звати СПРВ, а добили смо име Унија-север. Та времена су прошла. СПРВ постоји и има слободу да се удружује са кимегод хоће.

 14. Никола каже:

  Не пада снег да покрије брег, већ да свака зверка покаже траг.

 15. гром каже:

  Срећно вма било!
  А како нам је изгледа да и не знамо!

Top