Home >> Синдикат >> Потписан споразум ФБГ и СРПС

Нови модел удруживања синдиката

Данас је у Београду одржана седница Извршног одбора Синдиката радника у просвети Србије (СРПС). Између осталог, на седници је ратификован споразум о сарадњи између ФБГ и СРПС. Овај споразум је ФБГ-у донео учешће у републичким органима СРПС-а, право заступања његових чланова пред органима државе и репрезентативност на републичком нивоу.

Како је настао СРПС

Потписани Споразум, по оцени ФБГ, пружа максималне могућности за деловање ФБГ, како самостално, тако и у оквиру СРПС. СРПС окупља скоро 20.000 чланова, и то војвођанске синдикате од Сомбора до Вршца (око 12.000 чланова) и београдске синдикате (око 7.000 чланова), а у мањој мери синдикате у Шумадији, западној, источној и јужној Србији. Настао је 2008. године удруживањем Синдиката образовања Београда (СОБ) и Независног синдиката просветних радника Војводине (НСПРВ), а 2011. године су му се придружили Синдикат просветних радника Војводине (СПРВ) и, данас, ФБГ.

Искрена гаранција интереса за све просветне раднике

Потписани Споразум је најбољи могући модел синдикалног удруживања, јер пружа могућности за независно деловање, а уједно обавезује и пружа квалитет заједништва када је у питању деловање на републичком нивоу.

Јединствен Београд

Када је у питању синдикално деловање у школама Београда, свима је познато да просветни Београд није нити хомоген, нити довољно ефикасан. Иако у Београду ради четвртина просветних радника, деловање београдских синдиката просвете до сада је личило на раштимовани оркестар. Тек у 2012. години дошло је до интензивних сусрета и сарадње свих београдских синдиката (надамо се да је ФБГ томе допринео у великој мери). Резултати нису изостали: обављен је низ заједничких састанака са Секретаријатом за образовање и са Школском управом, технолошки вишкови лакше и праведније налазе посао, градске инспекције су под сталним надзором и будним оком свих синдиката, правници свих синдиката почињу да помажу једни другима…  Потписани Споразум ће надаље сигурно допринети квалитетнијој сарадњи београдских синдиката, а ФБГ ће, са своје стране, највише радити управо на томе.

16Comments

 1. marko каже:

  SPRV je u Novom Sadu ušao u dil sa Školskom upravom ,aminovace namerne propuste načelnika za sitne ustupke i favorizovanje njihovog sindikata.To je krajnje nesindikalno i nadam se da ce UNIJA to da spreči.A oni se time hvale na sajtu

 2. милица каже:

  Не разумем незадовољство које исказују колеге (предпостављам чланови ФБГ-а) потписаним Споразумом.
  До Споразума смо дошли после дуге демократске расправе у којој су учествовали сви који су то желели. Информисаност чланства и њихова ангажованост се и очекује и подразумева.Сваки члан је могао свој став да изнесе унутар своје школе, на састанку Главног одбора,или на Скупштини.
  Предлог Споразума је усвојен на Главном одбору, неколико месеци пре Скупштине,а на Скупштини је једногласно усвојен.Зашто? Зато што је Форум остао аутономан, а добили смо репрезентативност.
  Па ко је онда незадовоњан? Само онај који не разуме ни улогу синдиката, ни улогу наставника у друштву, а не зна ни да се демократски донесена одлука спроводи,а не критикује.

 3. гром каже:

  Слажем се са професором! али, на жалост, синдикати су као и партије, мање-више, власници председника, односно уже групе људи! па како они контају да је синдикат, такав је синдикат! и не питајуће се и за порекло речи, 1. мај…..

 4. професор каже:

  Ако сам написао да СПРВ има око 7000 чланова, онда то значи да има толико, а не 7 500. То знам поуздано, јер сам о томе добро информисан. И немојте да обећавате, да ћете појести копије приступница. То нема никаквог ефекта. Синдикати треба да сарађују, а не да буду таоци својих амбициозних „лидера“. Ја вас све поштујем, а жеља ми је да постанемо снажан и јединствен синдикат. Нажалост, наше вође се понашају као да предводе секте, а све зарад својих личних интереса. Немојмо бити таоци појединаца, већ следбеници универзалних вредности и идеја које ће нас у будућности зближити.

  • Милан каже:

   Текст саопштења СРПС-а “ Сад ни ми нећемо оно што смо тражили“се налази на Хаџи-Ковачевом сајту… Ја не могу ни на који начин да сарађујем са човеком који у свакој прилици брани ставове МП и више брине о томе како ће јадна Влада… Тај текст мени говори о томе ко у свакој прилици подржава режим… Не знам ко је таоц или талац појединца? Ако су универзалне вредности борбе просветних радника садржане у поменутом тексту, далеко вам лепа кућа…Уздам се у то да ће се такве ствари смучити правим борцима и синдикалцима! Докле год један синдикат издаје таква саопштења и још се дичи са њима, са таквима не може бити сарадње!Труле јабуке нам у корпи не требају!

 5. Милан каже:

  Уколико СПРВ стварно има 7500 чланова, пристајем да њихове копије приступница поједем и то неусољене… Ови из Уније су можда никакви, матори, пијандуре ( можда и јесам матор али не пијем уопште), али никада и баш никада нису, нити ће објавити текст налик оном који се налази на сајту НСПРВ-а, а који је потписао један од четворице „лидера“ СРПС-а са слике, уважени Хаџи-Ковач… Текст се зове „Сад ни ми нећемо оно што смо тражили“, налази се у делу „Саопштења“, ту се јасно изражава жаљење што онако повољан по просвету текст Протокола о расту зарада није потписан… За тако нешто, један од „лидера“ СРПС-а, оптужује „Забуњиваче“, тј. Унију… Нисам до сада ниједном чуо Бату Сокића, па бих молио да ми одговори уколико жели, слаже ли се са наводима из овог текста? Шта је то што има заједничко са Хаџи- Ковачем? Хоће ли саставни део „Београдских синдиката“ бити и ФОШБ, који је искључен из Уније 2006. године на инсистирање ФБГ (по принципу ми или они)?

 6. nastavnica каже:

  ,,Mali potok u veći uvire, na uviru svoju snagu gubi,,…Kada ste tako moćni zašto niste ostali veliki unutar velikih ili ove srednje spojili sa većima i ojačali nam narušeno zdravlje…! Ovako kružite kao kiša oko Beograda pa se nad Beogradom namrčilo kao da će ….. da padaju.
  Evo malih slova, ako Vam se ovako više dopada!

  • milos каже:

   Bravo za FBG.Vidi da su cuvari lika dela Vinjaka i Cice (starca od sotinu leta ) aktivni. Ono sto krasi USPRS /otvoreni sank/ u gimnazijama ali i u drugim sindikatima je ne zamislivo. Gospodin Sokic ne treba da bude nervozan. Ako sindikalno nebo cine jedan pomocnik direktora Cacanske gimnazije i penzioner onda znajte kakvo je to nebo. Omasovljavanje u USPRS sigurno dolazi penzionerima i DVERIMA.

 7. професор каже:

  Поздрав за колегу Марка! СПРВ је пре подела имао око 9 500 чланова. Сад има око 7 000. Ако желите да умањите величину тог Синдиката, ја вас разумем. Ви вероватно припадате поражениој струји „унијата“. Поделе нам не значе ништа. Поделе значе само онима који имају материјалне користи од синдикалног рада.

 8. nastavnica каже:

  GOSPODINE SOKIĆU PA LJUDI NA TERENU OSIM PRESTAVNIKA GIMNAZIJA, KOJI IZ NEKIH RAZLOGA SU VAM LOJALNI, NEMAJU POJMA ŠTA STE URADILI SREDNJOŠKOLSKOJ INTELEKUALNOJ ELITI! ČLANSTVO I ONAKO MALOBROJNO ČE SE OSUTI! SA KIME ĆE TE PRAVITI BEOGRADSKI SINDIKAT? (MUZIČKA GRUPA VEĆ POSTOJI! SVE LIČI, DA JE OŽIVEO ,,SUNCOKRET,,)! DIREKTORI IMAJU BRAJKOVIĆEVE IZASLANIKE ZA SARADNIKE. HOĆETE LI VI MOŽDA PROBATI DA GA OMASOVITE AKTIVOM DIREKTORA? BAŠ STE ME RAZOČARALI!

  • admin каже:

   Од свих Ваших аргумената највише ми се свиђају велика слова. Жестоко!

 9. admin каже:

  Уместо полемике: Помирите се са чињеницом да се управо ствара београдски синдикат просвете! Ја посебно радим на томе, а ви дискутанти, ако ме познајете, знате да ћу успети!

 10. nastavnica каже:

  Bruka SOKIĆU!Ako sam ikoga cenila na našem sindikalnom nebu, to ste bili vi. A sada nemam reči da iskažem koliko imam prezir prema potezu koji ste povukli i pljunuli na inteligenciju nastavnika u gimnazijama.Ne mogu da verujem da posle toliko godina sindikalnog angažovanja i na zalasku karijere imate samo sitnosopstvenički interes i toliko nas ne volite!

 11. marko каже:

  nsprv ima pouzdano 3500 clanova sprv je pre nasih podela imao oko7000 i ne verujem da ih je ostalo vise od 3500.sob kada je srps podnosio zahtev za reprezentativnost imao je 4500 a u medjuvremenu je samo gubio clanstvo.Brajkovic prima bez ikakvih zahteva da bi sacuvao reprezentativnost.Koliko sam ja razumeo uniju to je uzaludan posao jer ce u buducnosti trebati jedinstvene pristupnice srpsa a njegovi sastavni delovi na to nece pristati jer ce se to u praksi pretvoriti u medjusobnu otimacinu clanstva.

 12. Милан каже:

  Можда… Време ће показати… Мени више личе на рогове у врећи, али, могућно је и да грешим…

 13. професор каже:

  Поздрављам споразум. То је модел за будућност. Никоме не треба наметати вољу на силу. Мајоризација се у прошлости показала као штетна по неке велике синдикате.

Top