Home >> Друштво >> Послодавци предлажу повећање неопорезивог дела зараде

  • Коментари су искључени на Послодавци предлажу повећање неопорезивог дела зараде
Послодавци предлажу повећање неопорезивог дела зараде

Социјално-економски савет у септембру расправља о минималној цени рада

У септембру ће се у оквиру Социјално-економског савета Републике Србије разматрати висина минималне цене рада, а састанци и преговори са синдикатима почињу током августа. Како наводе из Уније послодаваца Србије, прошле године су ставови представника Савета око минималне цене рада били прилично супротстављени.

– Послодавци се нису сложили да се минимална цена рада за наредну годину са тадашњих 121 динар повећа изнад 125 динара, јер се нису стекли услови, док су синдикати имали другачији став и њихов захтев је био да минимална зарада за наредну годину буде 143,5 динара. Како договор није постигнут, представници Владе Републике Србије донели су одлуку да висина „минималца“ буде 130 динара, уз прихватање иницијативе да се у наредном периоду разматра о смањењу одређених трошкова пословања послодаваца – саопштено је из Уније послодаваца, уз напомену да ова асоцијација тренутно истражује ставове својих чланова у вези са висином минималне цене рада за 2018. годину, као и могућим решењима која би могла утицати на значајније повећање „минималца“.

Послодавци наводе да се до сада издвојило неколико могућих решења, и то – повећање неопорезивог дела зараде, умањење пореза и доприноса, смањење фискалних и парафискалних намета, као и оштра казнена политика за нелојалну конкуренцију и рад „на црно“.

Унија послодаваца сматра и да треба мењати третман одређених бенефиција запослених. Тренутно скоро све бенефиције имају карактер зараде и, с тим у вези, велике трошкове пореза и доприноса. Увођењем олакшица у овом сегменту, на пример неопорезивањем топлог оброка, регреса, поклона и награда у роби до одређеног износа, послодавци би се лакше и више опредељивали да увећају давања запосленима, чиме би се поправио њихов социјално-економски статус.

Такође, послодавци предлажу да се продужи рок за уплату ПДВ-а (или да се плаћа по наплати) и да се укине вишак папирологије, тако што би се разне службе међусобно умрежиле. Држава би на овај начин смањила и своје трошкове, убрзала и олакшала процедуре, а наплата ПДВ-а и пореза би била значајно већа.

– Истраживање је у току и Унија послодаваца Србије је отворена за позиве свих заинтересованих који желе да се прикључе. Почетком августа резултати до којих се дошло анкетирањем послодаваца, као и коментари и предлози, биће представљени свим заинтересованим странама – наводе из ове асоцијације.

(Центар за развој синдикализма/ Екапија)

Top