Home >> Друштво,Упис >> Последњи час уз трубаче

  • Коментари су искључени на Последњи час уз трубаче
Последњи час уз трубаче

Уписна трка за средње школе почела пријемним испитима за таленте

Слављем које се из учионица и школских дворишта селило на градске улице хиљаде матураната широм Србије обележиле су завршетак образовања у осмолеткама и у трогодишњим и четворогодишњим смеровима средњих стручних школа. Били би са њима и матуранти гимназија да нису из клупа изашли прошле недеље. Са одељењским другарима и наставницима се поздравило више од 70.000 осмака и бар упола толико средњошколаца – песмом, игром, загрљајима, понегде и сузама.

У „распореду часова” последњег школског дана за београдске матуранте и овога пута било је „спонтано” купање у фонтани на Тргу Николе Пашића.

Први купачи, углавном основци, брчкали су се и пре него што је одзвонило за крај наставе у преподневној смени. Купање за крај школовања трајало је сатима. До касног поподнева у фонтани у језгру престонице смењивали су се матуранти из свих крајева града, а поједини, потпуно мокри, витлали су и упаљеним бакљама.

Слављеничку атмосферу у ритму трубача није помутила помисао на испите који ђаке чекају на раскрсници образовања до које су стигли. Уписна трка за будуће средњошколце практично је почела. Први су на пријемни испит изашли осмаци који желе да наставе школовање у двојезичним одељењима. Њима је намењено 480 места, за која се пријавио 861 кандидат. Ипак, на проверу знања, која је обавезна за упис у одељења у којима ће се настава одвијати на српском и делом на страном језику, прошле суботе изашло је 744 ученика. То су најновији подаци Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

Почели су пријемни испити у средњим музичким школама и трајаће до 3. јуна. За музичке таленте у клупама првог разреда предвиђено је 976 места, а пријавило се 1.210 девојчица и дечака. Провера вештине, даровитости и знања за будуће ученике средњих балетских школа трајаће од 4. до 6. јуна. За њих је опредељено 86 места, а да полажу пријемни пријавило се 126 дојучерашњих основаца. Тродневни испит из цртања, сликања и вајања за осмаке који намеравају да упишу средњошколске уметничке смерове ликовне области биће организован у петак, суботу и недељу, и то у два термина дневно, од девет сати до поднева, и од 14 до 17 часова. Најмлађа генерација „ликовњака” у уметничким школама и одељењима бројаће 749 деце, према плану уписа, а за полагање пријемног пријављен је 941 ђак.

Када се на републичком нивоу упореди број деце која су се пријавила да полажу пријемни, за смерове за које је та провера знања услов за упис, и број расположивих места, изгледа да ће конкуренција бити већа у „научним” него уметничким образовним профилима.

У математичким гимназијама и одељењима планирано је да клупе првог разреда заузме укупно 260 ђака, а кандидата има 559. Дакле, биће борба знањем: двоје на једно место. Сличне су процене и за освајање клупа у гимназијским одељењима специјализованим за ђаке обдарене за рачунарство и информатику, где је квота 300 а кандидата 596. Предвиђена места за даровите физичаре, једнако су атрактивна осмацима. У понуди их је само 60, у три гимназије у Србији, јер ова одељења броје по 20 ученика, а 121 ђак жели ту да настави образовање.

Пријемни испит у Математичкој гимназији, и за упис у математичка одељења других гимназија, заказан је у суботу, од 10 до 12 сати. Ђаци са посебним способностима за физику и рачунарство моћи ће у недељу да бирају који пријемни желе да полажу: из математике – од 10 до 12 сати, или физике – од 14 до 16 часова. А могу да полажу и оба теста, с тим што ће им се за упис рачунати само један, бољи резултат.

Пријемни испити у филолошким гимназијама и одељењима су у суботу и недељу. За укупно 552 места широм Србије пријавило се 753 ђака.

После пријемних испита за упис у средње школе све мале матуранте чека и полагање завршног испита за крај основног образовања 14, 15. и 16. јуна. Средњошколце завршних разреда гимназија и четворогодишњих смерова стручних школа пријемни испити за упис студија очекују од 21. јуна до 14. јула, када ће факултети и високе школе примити нову генерацију бруцоша у првом уписном кругу.

(Политика)

 

Top