Home >> Друштво >> Посланици обећали „старим студентима“: Ово вам је последњи пут!

  • Коментари су искључени на Посланици обећали „старим студентима“: Ово вам је последњи пут!
Посланици обећали „старим студентима“: Ово вам је последњи пут!

Представници опозиције искористили расправу и за критику образовног система у Србији, наставак заказан за четвртак.

Постигнута је сагласност и да се онима који су на магистарским и докторским студијама омогући продужетак. Посланици су се сложили и да би ово требало да буде последњи пут да се продужава рок студирања, а тражили су од ресорног министарства одговор шта је проблем односно шта је довело до тога да више хиљада њих још није завршило школовање.

– Ми о тим разлозима можемо да се информишемо на основу искуства неких студента, познаника и на крају крајева личних искустава. Али мислим да би ради решавања овог проблема и избегавања будуће сличне ситуације заиста била неопходна једна озбиљна анализа свих могућих узрока који доводе до ситуације да велик број није још завршило факултете – рекла је посланица Социјалдемократске партије Србије Милена Бићанин.

Ђуришић (СДС): Куповина мира међу студентима 

Шеф посланичке групе СДС Марко Ђуришић рекао је да овај закон не третира „сва она болна места у образовању“ ком је неопходна реформа, а пре због неповезаности образовања са тржиштем рада. Он је оценио да је закон „куповина мира међу студентима“ и да се излази у сусрет њиховим захтевима, да не би било неких проблем и протеста.

– Али мислим да измена закона поново иде на уштрб квалитета студирања – рекао је Ђуришић. Он је питао и колико је старих студената завршило факултет након што им је и пре две године продужен рок за завршетак студирања.

Божовић (ДС): А како до посла после факултета?

О усклађености с тржиштем рада говорио је и посланик ДС Балша Божовић, који је питао министра „шта млад човек данас када заврши факултет с једне стране зна да ли негде може да се запосли и какве су му у глобалу перспективе опстанка у овој земљи“.

– То је оно суштинско питање на које морате да одговорите као нови министар и мислим да је ваш задатак веровато најтежи у овој влади, рекао је Божовић.

ДЈБ: Студенти жртве лоше политике

Посланици Доста је било говорећи о образовању истакли су да ће студенти поново бити жртве лоше политике и хаоса који влада у високошколском образовању и додатним трошковима за буџет који ће платити грађани Србије.

Двери против Болоње

Шеф посланичке групе Двери Бошко Обрадовић рекао је да треба подржати студенте који треба да заврше школовање, али је истакао да измене закона не решавају проблеме у образовању и да је Србији потребан нови закон. Он је казао да су Двери против болоњског система студирања и да таквом систему „козметичке измене које се по мало додају с времена време, не могу помоћи“.

– Ми смо против Болоње и то је кључна реформа која треба да се деси. Време експеримената треба да престане – рекао је Бошко Обрадовић.

ДСС: Више новца за образовање

Шефица посланичке групе ДСС-а Санда Рашковић Ивић рекла је да важан индикатор развоја једне државе да се подржи и осигура квалитетно високо образовање, а да је показатељ тој посвећености проценат буџетских средстава који држава одваја за образовање. Она је указала да има породица из унутрашњости које су морале да одустану од слања деце на школовање или које нису завршиле школовање због лоше материјалне ситуације, па би било добро да се и социјални и економски апсект пита око даљег развоја образовања у земљи.

СПС: Продужење је логичан потез

Посланик Социјалистичке партије Србије, странке владајуће већине, Жарко Обрадовић рекао да је влада направила логичан потез да онима који нису завршили студије продуже рок за две године, јер ће тако имати могућност да стекну ново знање и стручне квалификације које ће им омогућити да раде нови посао или задрже постојећи.

Скупштина Србије расправљала је данас о Предлогу измена и допуна Закона о високом образовању, којим се „старим“ студентима продужава рок за завршетак школовања за две године.

Министар Шарчевић: Разумем студенте

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић изјавио је данас да се измене и допуне Закона о високом образовању о продужетку рока студирања односе на више хиљада студената који су доведени у неравноправан положај јер нису сви факултети у исто време применили претходни закон. Он је, образлажући посланицима предложене измене, рекао да се оне не односе на постидпломце, али да ће то амандманима бити промењено и да је о томе постигнут консензус на ресорном скупштинском одбору.

Шарчевић је рекао да разуме студенте који нису дипломирали, да су за то бројни људски разлози, и животни, али и то што нису сви факултети почели да примењују закон на време. Он је казао и да се сваке године расправља о 48 бодова неоходних за студирање на буџету и да се нада да је ово последњи пут.

Одбор подржао предлог закона

Раније је Одбор Скупштине Србије за образовање једногласно у начелу подржао Предлог закона о изменама закона о високом образовању. Према речима председника Одбора Муамера Зукорлића продужетак рока за завршетак школовања у предлогу владе односи се само на студенте основних студија.

Према његовом сазнању, има 15 амандмана који се углавном односе на то да се рок продужи и магистрантима и докторантима. Седница је почела прошле недеље, а пошто су размотрили прве три тачке дневног реда – избор чланова РЕМ, измену споразума о зајму од Азербејџана за део пута Љиг-Прељина и тумачење једног члана закона о Железари Смедерево, посланици су о њима и гласали.

Шта подразумевају измене закона

* Продужава се рок студирања старим студентима за две године

* Да се омогући студентима који су од 2006. до 2014. године уписали прву годину студија да задрже право студирања на буџету годину дана по истеку редовног трајања студија

* Да се омогући студентима да се у наредној години финансирају из буџета, ако су у школским 2014/2015. и 2015/2016. остварили 48 ЕСПБ бодова

(Блиц)

Top