Home >> Синдикат,Штрајк >> Поново штрајк у школама 28. септембра

  • Коментари су искључени на Поново штрајк у школама 28. септембра
Поново штрајк у школама 28. септембра

Ако не буде повишице, и штрајк у октобру известан

Чланови сва четири репрезентативна синдиката образовања штрајковаће 28. септембра у 12 сати испред зграде Владе Србије, у знак протеста због најављеног усвајања Закона о запосленима у јавним службама.

Представници Синдиката радника у просвети Србије (СРПС), Уније синдиката просветних радника, Синдиката високог образовања Србије, Конференције слободних синдиката Србије и ГСПРС „Независност“ усагласили су на данасрашњем састанку проглас који ће потписати 21. септембра, а очекује се да им се придружи и Синдикат медицинских сестара.

Председник СРПС-а Слободан Брајковић каже за Данас да ће 28. септембра бити одржан и штрајк у школама, али да ће сваки синдикат донети одлуку о модалитету протеста.

– Што се тиче СРПС-а, још нисмо одлучили да ли ће тог дана настава бити обустављена или ћемо држати скраћене часове по 30 минута. Начули смо да ће Предлог закона о запосленима у јавним службама бити на дневном реду Скупштине Србије 29. септембра, па је одлучено да је боље да штрајкујемо дан раније и покушамо да спречимо његово усвајање. Наш захтев је да се направи јединствен закон за све делатности које се финансирају из републичког буџета, као и јединствени платни разреди, како би сви запослени у јавним службама са истом стручном спремом имали исте плате – каже Брајковић.

Унија синдиката просветних радника већ је обавестила Министарство просвете да 28. новембра неће бити наставе у школама у којима има чланство.

Иако нису присуствовали данасрашњем састанку, у Синдикату образовања Србије кажу да је њихово учешће у протесту извесно. Републички одбор тог синдиката раније је донео одлуку да од 6. октобра започне законски штрајк са скраћеним часовима на 30 минута, уколико до 15. септембра не започну преговори са Владом. Председница Синдиката образовања Србије Валентина Илић каже за Данас да је 14. септембра одржан састанак са министром просвете, на којем је речено да ће се тачан проценат повећања плата у просвети знати после 18. септембра. Илићева је рекла да изјашњавање чланства траје до 28. септембра, те да је, ако не буде повишице, штрајк у октобру известан.

(Данас)

Top