Home >> ПКУ,Синдикат,Штрајк >> Поново штрајк у просвети?
Поново штрајк у просвети?

Синдикати: Плате испод републичког нивоа

Три репрезентативна синдиката у просвети оценила су данас да су плате у просвети и са повећањем од шест осто испод репубичког просека и најавила да ће пажљиво припремати штрајк.

Како су навели председници Синдиката образовања Србије, Синдиката радника у просвети Србије и гранског синдиката „Независност“, Валентина Илић, Слободан Брајковић и Томислав Живановић просечна плата у просвети је 42.320, што је за 8,2 одсто ниже од републичког просека који износи 45.767 динара.

Синдикати су навели и да је повећањем минималне цене рада плата запослених у просвети који имају трећи и четврти степен школске спреме (домари, благајници, рачуноводство) сада испод минималца за 4 динара јер износи 22.504. динара.

Представници синдиката затражили су данас хитно повећање коефицијента за запослене са трећим и четвртим степеном за 8,2 одсто и повећане свих коефицијената у четвртом кварталу ове године.

Просветари су затражили и исплату новогодишњих награда и хитно закључивање колективних уговора са запосленима у високом образовању и предшколским установама.

Живановић је рекао да „полако сазревају услови за штрајк“ и да са повећањем од шест одсто није достигнут ни номинални износ плата пре смањења од 10 одсто 2014. године, а да су плате и даље пет до шест одсто ниже од реалне вредности плата од пре три године.

Илић је казала да Министарство просвете, науке и технолошког развоја није испунило ниједан захтев репрезентативних синдиката и најавила да ће с органима синдиката донети „круцијалне одлуке“.

– После зимског распуста иду и матуре, биће довољно да образовни систем стане на један дан и да дође до тоталног колапса – рекла је Илић и додала да ће штрајк припремати и о томе обавестити родитеље.

Брајковић је рекао да држава не схвата озбиљно синдикате и да није одржан ниједан састанак који су тражили.

(Блиц)

2Comments

  1. Bane каже:

    Ako sindikati misle da mogu nešto da urade sada je idealno vreme za štrajk jer idu izbori predsednički a možda i parlamentarani.

  2. Božović Vladan каже:

    Znak pitanja u naslovu je dokaz beznađa prosvetnih radnika.
    Kad ne bude tog znaka pitanja možemo da diskutujemo.

Top