Home >> Образовање,Реформа >> Поново бодовање такмичења при упису у средње школе

  • Коментари су искључени на Поново бодовање такмичења при упису у средње школе
Поново бодовање такмичења при упису у средње школе

Министар просвете Младен Шарчевић планира да измени одлуку свог претходника Срђана Вербића

Резултати са такмичења поново ће бити вредновани при упису у средње школе, потврдио је за Данас министар просвете Младен Шарчевић, напомињући да ће све одлуке о предстојећем упису бити донете врло брзо.

Kако сазнајемо, идеја Министарства просвете је да се при упису вреднују резултати не само са верификованих такмичења која организују стручна друштва, већ и Центар за таленте, чији је оснивач Влада Србије.

Тиме би требало да буде исправљена дугогодишња неправда да додатне бодове ђацима доносе само награде са међународних и републичких такмичења чији су организатори стручна друштва, али не и уколико је, рецимо, организатор Центар за таленте, без обзира што се одржавају под покровитељством Министарства просвете.

Одлуком бившег министра Срђана Вербића поени са такмичења се прошле школске године нису рачунали при упису, а важили су једино приликом конкурисања за специјализоване средње школе. Вербићево образложење је било да ти поени не мењају ништа у поретку, јер их освајају најбољи ђаци, који су најуспешнији и на малој матури, а примедбу је имао и на то што се ученици труде да учествују на што више такмичења не би ли зарадили екстрабодове. Према његовом мишљењу, то није било фер према дисциплинама за која се такмичења не организују.

– Били смо врло незадовољни одлуком претходног министра и подржавам Шарчевићеву намеру да то промени, јер је то награда и ученицима и њиховим наставницима. Они треба да имају сатисфакцију да су њихов рад и успех вредновани и препознати – каже за Данас Александар Липковски, председник Националног просветног савета и некадашњи председник Друштва математичара Србије.

И Никола Срзентић, директор Регионалног центра за таленте Београд 2, сматра да ученици који постижу врхунске резултате у домаћим и међународним оквирима треба да имају од тога бенефит, као и да ову децу треба мотивисати да наставе да уче и да се усавршавају.

Пре Вербићеве одлуке, на који је велики део јавности негативно реаговао, ученици су по основу награда на међународним и републичким такмичењима одржаним у осмом разреду могли да освоје и до 20 додатних поена. Ипак, некима је било спорно што се нису рачунала и такмичења из нижих разреда осмолетке, али и то што је ученику, ако је освојио више појединачних места, вреднован само најбољи резултат из неког предмета.

Kомбиновани тест да носи више поена

Из Министарства просвете засад нема најава да ће се мењати остали услови уписа у средње школе. Национални просветни савет разматраће на наредној седници извештај Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања о последњој малој матури, што ће бити прилика да се чују мишљења представника стручних друштава наставника биологије, хемије, историје, географије и физике, који сматрају да комбиновани тест треба да носи више поена на малој матури. Председник НПС Александар Липковски сумња да би таква промена могла да важи за садашњу генерацију осмака, с обзиром да је школска година увелико одмакла, али напомиње да Савет само даје мишљење, а да је одлука на министру просвете. Стручњаци Завода у поменутом извештају предлажу да се број задатака у комбинованом тесту повећа са садашњих 20 на 40, чиме би се обезбедио равноправнији положај ученика који се истичу у природним и друштвеним наукама.

(Данас/Курир)

Top