Home >> Образовање >> Поништено такмичење ученика из биологије

  • Форум
  • Коментари су искључени на Поништено такмичење ученика из биологије

bio2

 

Тестови били непримерено тешки

 

На ванредној седници Управног одбора Српског биолошког друштва одржаној 09.03.2016. је анализирана ситуација око недавно одржаног општинског такмичења из биологије за основне школе. Седници су поред чланова Управног одбора присуствовали и председник СБД проф. Јелена Кнежевић-Вукчевић и чланови Надзорног одбора СБД-а, проф. Др Боривој Крстић и др Станислава Стошић-Грујичић.

Управни одбор је закључио:

1. Да су тестови за општинско такмичење били непримерено тешки, неадекватни том нивоу такмичења и афирмацији квалитета рада ђака и наставника. Овакав вид тестова није у функцији популаризације биологије и залагања за биологију.

2. Свим учесницима општинског такмичења биће додељена признања за учешће на општинском такмичењу.

3. Сви учесници општинског такмичења имају право учешћа на даљим нивоима такмичења (окружном/градском).

4. Питања и задатке за градско такмичење неће састављати аутори тестова за општинско такмичење (проф. Др Јелена Станисављевић, Биолошки факултет, Београд и Драган Ђурић, професор биологије, Гимназија у Ваљеву).

5. Састав комисије за реализацију следећих нивоа такмичења из биологије за основне школе и ревизорског тима за праћење њиховог квалитета биће јавно саопштен одмах по избору од стране СБД. За даље такмичење важиће иста правила, а квалитет и ниво биће прилагођен том нивоу такмичења.

6. Све примедбе на квалитет и материјалне грешке у тестовима ће разматрати чланови Комитета за образовање СБД који могу у свој рад укључити и колеге професоре и наставнике, према сопственој процени. Рок за изјашњавање чланова Комитета за образовање је 7 дана.

Одлуком Управног одбора, у раду неће учествовати чланови Комитета за образовање проф. Др Јелена Станисављевић, Биолошки факултет, Београд и Драган Ђурић, професор биологије, гиманазија у Ваљеву, аутори тестова за општинско такмичење.

Управни одбор се извињава учесницима такмичења, њиховим наставницима и родитељима што њихов труд и залагање нису адекватно подржани и видљиви.

УО СБД ће у наредном периоду почети разговоре и активности на реорганизацији начина припреме и вођења такмичења за следећи период.

У Београду, 09.03.2016.

Проф. Др Јелена Кнежевић-Вукчевић,
Председник Српског биолошкг друштва

Др Душко Благојевић,
Председник Управног одбора Српског биолошког друштва

 

Претходни састанак Актива наставника биологије Београда

 

bio1

 

Наставници биологије из Београда синоћ су после жучне расправе на седници Актива изгласали предлог да се поништи тестирање ученика на општинском такмичењу из биологије.

Такође, саставни део предлога је и да Српско биолошко друштво, које је задужено за организацију такмичења учесницима изда дипломе уз одобрење Министарства просвете. Осим тога, тражи се и испитивање одговорности састављача теста, а то је првенствено професорка биолошког факултета Јелена Станисављевић која је рецензирала тест.

Органитзатори састанка нагласили су да је то само мишљење актива, а да је на Друштву да донесе коначну одлуку.

На састанку су присуствовали и декан Биолошког факултета у Београду Жељко Томановић, као и представник Српског биолошког друштва Душко Благојевић. Томановић је говорио испред факултета, који је одговоран за садржај теста.

– Не могу да вам опишем колико сам несрећан због свега овога што се десило. Интенција је била да узан круг људи ради тестове. Моја одлука је била да тестове припрема Јелена Станисављевић, која је методичар. Она је рецензирала и одабрала питања и она је најодговорнија особа за тестове – казао је Томановић додајући да је тест био претежак и да га је прошло само 44 ученика од 1.333 колико се такмичило.

На спомен професорке Станисављевић окупљени су неговдовали и узвикивали: “Срамота”, “Све вам је јасно…”. Питали су и како је могуће да за тако велики пропуст буде одговорна само једна особа.

Душко Благојевић из Српског биолошког друштва извинио се присутнима и нагласио је да су они као организатори прописали правилник и календар такмичења, док је факултет имао аутономију у одређивању питања.

Професори су дуго полемисали око тога како решити проблем. Неки су говорили да има ученика који су прошли тестирање и очекују да иду на даље такмичење и да би им то требало омогућити. Већина је била за то да се такмичење ове године поништи, а да се деца на неки начин награде, што је и изгласно након двочасовне расправе. Међутим, постављали су питања шта ће бити са дипломама и да ли ће оне бити валидне, па је предложено да Министарство призна дипломе које би издало Биолошко друштво.

Представник Биолошког друштва сагласан је са већином професора.

– Ја сам за то да се поништи тест, награде деца и да се установи одгоиворност. Ми смо на Управном одбору оставили факултету да изабере комисију. Мислили смо да ће бити трочлана, али је била двочлана – казао је он за “Блиц” додајући да су тиме хтели да отклоне могућност да се питања разоткрију.

Top