Home >> ПКУ,Синдикат >> Полугодиште почиње на време

„ДАНАС“: Аутор: В. А.

Синдикати просветара и даље чекају позив на преговоре

 

Полугодиште почиње на време

 

 

Београд – Друго полугодиште у школама у Србији највероватније ће почети на време, у понедељак 20. јануара, иако синдикати просветних радника још нису потписали протокол са владом којим се предвиђа увођење платних разреда у образовање од средине идуће године. Штрајком засад прети једино Синдикат радника у просвети Србије (СРПС), али одлука о протесту још није донета, потврдио је за Данас Слободан Брајковић, председник тог синдиката. Он очекује да ће до краја недеље бити организован састанак са министром финансија Лазаром Крстићем, напомињући да је „и влади у интересу да се протокол потпише“.

Подсетимо, на последњем састанку са Кристићем пре Нове године сва четири репрезентативна синдиката одбила су да потпишу понуђени протокол, па је договорено да своје предлоге доставе ресорним министарствима одмах после Божића.
У заједничком предлогу Уније синдиката просветних радника, Синдиката образовања Србије и ГСПРС „Независност“, просветари траже да буду укључени у рад комисије која ће предложити увођење платних разреда за запослене у образовању и да тај закон буде донет до 30. јуна. Уколико током ове године не буде успостављен систем платних разреда, синдикати захтевају повећање коефицијената у образовању за 10 одсто и повећање додатка за разредно старешинство на седам одсто. Од владе се тражи и да до 31. марта исплати отпремнине просветарима који су пензиони у 2012. и 2013, као и да гарантује редовну исплату зарада у просвети током ове године.

Иако имају готово идентичне захтеве, чланови Синдиката радника у просвети Србије формулисали су засебан предлог протокола, у коме траже увођење платних разреда не само у образовању већ и у култури, здравству, социјалној заштити, државној управи и локалној самоуправи, полицији, правосуђу, војсци и другим корисницима буџета. Овај синдикат је дао рок влади до краја фебруара да исплати отпремнине пензионисаним просветарима, али и да обезбеди новац за трошкове школа по правоснажним судским пресудама.

 

Штрајк упозорења 23. јануара

 

Настава у школама могла би да буде прекинута на сат времена 23. јануара, када су Савез самосталних синдиката Србије и УГС Независност најавили штрајк упозорења од 11 до 12 часова, незадовољни нацртом новог закона о раду.

2Comments

  1. ПРОФА каже:

    Ха, ха, не ѕасмејавајте нас, колега! Што би (а и када је?) председник СРПС-а -ПЕНЗИОНЕР уопште штрајковао?!

  2. просветар каже:

    А када ће бити донета одлука о штрајку и када ће и да ли ће СРПС икада штрајковати?

Top