Home >> Друштво >> Половина школа у Србији подржава увођење униформи

  • Коментари су искључени на Половина школа у Србији подржава увођење униформи
Половина школа у Србији подржава увођење униформи

С предлогом увођења униформи сагласно 50 одсто родитеља 

Први резултати анкете о увођењу униформи у школе показују да 50 одсто школа, односно родитеља подржава тај предлог, каже министар просвете Младен Шарчевић.

Он појашњава да Министарство просвете жели да униформе у школе буде уведено на бази добровољности, док се не створи „критична маса и униформе уведу у све школе“.

Они који су се изјаснили против униформи свој став најчешће правдају финансијским моментом и да је то додатни намет на родитеље, а мањи део има отпор јер сматрају да је то враћање кецеља из периода социјализма.

„То није класична кецеља, то је добра унифицирана школска одећа. У целом свету који брине о образовању – САД, Кина, постоји дрес код, понашање и облачење у школи“, рекао је Шарчевић за Танјуг.

Полемика се најчешће води око тога ко ће да плати увођење униформи, а министар каже да и тај проблем може лако да се превазиђе. Он наводи да ј се јављају комапаније које желе да буду спонзори, локалне самоуправе, а и саме школе које из личних прихода могу да финансирају увођење униформи.

„Не желимо никога силом да натерамо на тај пројекат. Ако од септембра униформе уведемо у 50 до 60 одсто школа, а у току наредне школске године да дођемо до више од 75 одсто, онда смо погодили мету“, каже Шарчевић.

У Основној школе „Алекса Шантић“ у Калуђерици ученици нижих разреда униформе носе од 2011. године, када је отворена нова основна школа „Милоје Васић“, а део ученика прешао у њу.

Како би разликовали своје ученике, директор школе Радивоје Миљић каже да је предложио Савету родитеља увођење униформи, што је једногласно прихваћено.

„Преузели смо на себе куповину униформи да се родитељи не би трошили“, каже Миљић за Танјуг и додаје да је униформа важан део сазревања ученика и заштитни знак једне школе.

Он каже да је план да од септембра униформе буду уведене за ученике виших разреда основне школе, али и за наставнике.

(Новости)

Top