Home >> Штрајк >> Политика: Професори Прве београдске гимназије у штрајку

  • Форум
  • Коментари су искључени на Политика: Професори Прве београдске гимназије у штрајку
Политика: Професори Прве београдске гимназије у штрајку

Синдикат школе: хоћемо да нам се друштвено одељење врати, али нећемо тражити укидање другог информатичког одељења – Министарство просвете: у договору са руководством гимназије, ИТ смер поставили смо као приоритет

рофесори Прве београдске гимназије одржаће данас штрајк упозорења, незадовољни одлуком Министарства просвете да због једног више одељења за ученике са посебним способностима за информатику и рачунарство, укину једно друштвено-језичко одељење. Ђаци ове школе зато неће имати први час у преподневној, нити први час у поподневној смени.

Све је почело пре две године, када је уведено рачунарско одељење, да би прошле године тај број био повећан за још једно. Укупно их је било десет – пет природних, три језичка и два информатичка.

– Када се наставничко веће у децембру 2018. године изјашњавало о плану уписа за следећу школску годину, објашњено нам је да су просторни капацитети гимназије попуњени и да нисмо у могућности да поново у први разред упишемо десет одељења. Наставничко веће тада је гласало да се задрже класична гимназијска одељења природно-математичког и друштевно-језичког смера и тиме је остало простора за једно специјализовано рачунарско одељење. Овакву одлуку донели смо имајући у виду да постоји велико интересовање за школовање на друштевно-језичком смеру, и то управо у Првој београдској гимназији – наводи се у отвореном писму професора ове средње школе.

Али, министарство њихову препоруку није поштовало, па је на рачун језичког, сачувало друго рачунарско одељење.

Директор гимназије Александар Андрејић кратко потврђује да је једно језичко одељење укинуто, јер ове године немају довољно капацитета. Преговара се, додаје он, са министарством, да се сала опреми за часове, али за то, напомиње, нема могућности у току ове године.

Како је могуће да једне године има места за десет одељења, а друге нема, не зна да нам објасни Милка Кућеровић, председница синдиката Прве београдске гимназије. У полушали она додаје да би се, можда места ипак нашло да је реч о још једном рачунарском одељењу.

– Хоћемо да нам то друштвено одељење врате, али нећемо тражити укидање другог информатичког одељења. Не желимо да осујетимо децу, нека се она упишу. Мало бољом организацијом могло би се наћи простора за то једно укинуто одељење, јер кад је прошле године било капацитета за њих десет, нека буде и сада – каже Кућеровићева и додаје да ако се то одељење сада изгуби, никада га неће вратити. Она подвлачи да је жеља наставника који штрајкују да ова школа остане каква је и била претходних деценија.

– Гимназија подразумева друштвено-језички и природно-математички смер, а ИТ одељење је у домену средње стручне школе. Не дижемо револуцију, али хоћемо да сачувамо школу – наглашава Кућеровићева.

У Министарству просвете, међутим недвосмислено тврде, да су у договору са руководством ове гимназије, ИТ смер поставили као приоритет.

– Тако је договорено јер је у целој Србији, интересовање за ИТ смер било највеће управо у Првој београдској, односно чак 221 дете на само 40 места што значи да је скоро шест ученика било заинтересовано за једно место. Развој ИТ сектора је такође један од приоритета Владе Србије и један од најперспективнијих сектора са годишњим растом извоза од 20 одсто у којем недостаје око 15.000 стручњака – наводе у ресорном министарству.

Следеће године ће, готово утешитељски напомињу, број одељења можда бити другачији што зависи од интересовања ученика.

То што има доста деце која желе да упишу ИТ смер, не значи да их је мање вољних да се школују на друштвеном, објашњава Александар Марков из Форума београдских гимназија. Да су ђаци више него заинтересовани за упис друштвено-језичког смера он илуструје податком да је уписни праг за та одељења у овој школи, прошле године био 90 поена, само за један мање него за природни смер.

– У Првој београдској гимназији за упис је потребан највећи број бодова када је реч о друштвеним одељењима. Та школа је увек била тражена и за друштвени смер конкурише сигурно три, а можда чак и више ученика по једном месту. Просто је несхватљиво да остану само два одељења, јер постоје и друге гимназије које то специјалистичко, рачунарско одељење могу да приме – каже Марков.

Top