Home >> Друштво >> Деканима и ректорима неограничен мандат

  • Коментари су искључени на Деканима и ректорима неограничен мандат
Деканима и ректорима неограничен мандат

Друга битна новина у Нацрту закона о високом образовању јесте могућност наставка рада професора и након навршених 65 година

Maндат ректора и декана на четири године, без ограничења на два мандата како је било до сада, пооштравање процеса акредитације и могућност да професори који напуне 65 година још четири године остану на факултету – неке су од новина које предвиђа Нацрт новог Закона о високом образовању, у који је „Политика” имала увид.

Како незванично сазнајемо, јавна расправа о овом документу требало би да почне идуће недеље, а тек по окончању расправе, знаће се шта ће „преживети” од предложених решења.

У актуелном Закону о високом образовању, један од најспорнијих чланова је онај по којем се ректор универзитета, декан факултета и директор високе школе струковних студија бира на три године са могућношћу и једног поновног избора. Нацртом је ово постао члан 64. у којем се каже да се ректор, декан и директор бирају на четири године. По тумачењу истакнутих правника које смо консултовали, то значи да више нема ограничења мандата.

Јавна расправа о овом документу требало би да почне идуће недеље, а тек по окончању расправе биће познато шта ће од предложених решења „преживети“.

Највећа новина која се предлаже јесте оснивање Националног тела за акредитацију и проверу квалитета у високом образовању, које ће имати својство правног лица. Оно ће влади подносити извештаје о свом раду, а финансираће се из сопствених прихода и буџета.

Предвиђено је и да Национално акредитационо тело издаје уверења о акредитацији високошколске установе, односно студијског програма или да одбије захтев за акредитацију.

Уз ректора, проректоре и генералног секретара предвиђа се и нова функција на Универзитету – менаџер, наводи лист, додајући да засад нема детаљнијих информација шта ова функција подразумева, сем да је Универзитет дужан да објави конкурс за то место у року од девет месеци од ступања на снагу овог закона.

(Политика)

Top