Home >> Синдикат,Слајдер >> Покушај мирења сукобљених страна

Покушај мирења сукобљених страна

Придружене чланице Синдиката радника у просвети Србије о спору међу оснивачима те синдикалне организације

Да ли ће доћи до помирења међу оснивачима Синдиката радника у просвети Србије (СРПС) могло би да буде познато у суботу, за када је најављен састанак сукобљених страна које предводе Слободан Брајковић (Синдикат образовања Београда) и Ранко Хрњаз (Независни синдикат просветних радника Војводине).

Састанак је иницирао најмлађи члан СРПС-а – Синдикат образовања Пожаревац, како би се пронашао компромис, али је у овом тренутку неизвесно да ли ће се Брајковић и Хрњаз одазвати позиву.

Како је Данас писао, до спора је, између осталог, дошло јер је Брајковић, као председник СРПС-а, сазвао седницу Републичког одбора на којој је промењен Статут тог синдиката и тиме укинута функција генералног секретара, на којој се налази Хрњаз. С друге стране, синдикату којим руководи Хрњаз споран је останак Брајковића на функцији председника пошто му је још у марту истекао мандат. Они не признају одлуке Републичког одбора, јер је, како кажу, Конгрес једини надлежан да мења Статут.

– Тачно је да смо иницирали састанак на неутралном терену како бисмо пронашли компромисно решење, јер је наш циљ да СРПС настави да функционише као и досад. Ми смо се последњи прикључили том синдикату и са свима смо имали добру сарадњу – каже за Данас Драган Костић, председник Синдиката образовања Пожаревац.

На питање да ли се слаже са одредбама промењеног Статута који укида ексклузивна права оснивачима СРПС-а да само из њихових редова може да буде биран председник и генерални секретар, Костић одговара да синдикат на чијем је челу „нема таквих амбиција“, и да они нису учествовали на спорној седници Републичког одбора. Каже и да их највише боли што су неки људи на прво место ставили личне интересе.

И из Форума средњих стручних школа Београда апелују да се пронађе компромис.

– Наши чланови се нису изјашњавали о промени Статута, али сматрамо да је било каква промена правила игре у надлежности Конгреса. Промене Статута предлаже статутарни одбор, али се то није десило, не знам из ког разлога. Ми се залажемо за измене Статута јер сви чланови СРПС-а треба да имају једнака права. Нико не може да има тапију на неку функцију. Не штитимо ни Хрњаза, ни Брајковића, и једна и друга страна су криве. Такво понашање је непримерено за просветне раднике – каже Милорад Антић, председник Форума средњих стручних школа Београда.

У Форуму београдских гимназија, који је такође члан СРПС-а, кажу да не држе никоме страну већ да им је циљ наставак заједничког успешног рада. Председник ФБГ-а Александар Марков сматра да су последња дешавања лоша и по тај синдикат и синдикално деловање уопште, те да не чуди што су људи изгубили поверење у синдикате, с обзиром на деловање појединаца са врха. На питање да ли су учешћем у раду Републичког одбора СРПС-а ипак подржали Брајковића, наш саговорник одговара да је за ФБГ та седница била легална, пошто до њеног почетка нико није доставио званично правно тумачење које указује на супротно. Истиче и да се на тој седници није одлучивало о Брајковићевој судбини.

Подршка Брајковићу

Синдикат просветних радника Војводине, такође придружени члан СРПС-а, подржао је струју коју предводи Слободан Брајковић.

– Седница Републичког одбора СРПС-а је била легална, а они који су у мањини покушавају да сруше СРПС, али им то неће успети. Вероватно ће против неких појединаца који свашта пишу по друштвеним мрежама и блате нас бити поднете кривичне пријаве, али је на председнику да то уради – рекао је кратко за Данас Милан Трбовић, председник Синдиката просветних радника Војводине, који је на Републичком одбору изабран за заменика председника СРПС-а.

(Данас)

Top