Home >> Саопштења,Слајдер >> Подржи Прву дођи на протест

Подржи Прву дођи на протест

У четвртак, 13. јуна 2019. године са почетком у 13 часова професори Прве београдске гимназије одржаће протест испред своје школе незадовољни одлуком Министарства просвете, науке и технолошког развоја о укидању једног одељења друштвено-језичког смера.

Форум београдских гимназија позива све гимназијске наставнике, родитеље и бивше ученике Прве београдске гимназије да својим присуством на протесту пруже подршку професорима ове школе.

Форум београдских гимназија сматра да оваква одлука Министарства просвете представља озбиљан ударац Првој београдској гимназији, али и целокупном гимназијском образовању јер како другачије схватити план министра Шарчевића да и у будућности настави са праксом отварања „специјализованих“ гимназијских одељења, што води претварању гимназија у средње стручне школе и њиховом постепеном гашењу.

Форум подсећа јавност да урушавање гимназија није почело преко ноћи и да је овај потез Министарства само последњи у низу погрешних. Након што су бројним експериментима, које од милоште називају реформама, успели да униште основне и средње школе, просветни оци обрушили су се на гимназије као једини преостали бастион у одбрани школског система. Под паролом да гимназије нису реформисане две деценије Министарство просвете је прошле године отпочело реформу. Након годину дана резултат је више него очигледан. Уџбеници за реформисана одељења још нису припремљени, ни ученици ни наставници не знају унапред који предмети остају, а који ће бити укинути, нико од представника Министарства просвете не зна да објасни како ће изгледати велика матура и да ли ће омогућити директан упис на факултете, а још мање од које генерације гимназијалаца ће почети да се примењује. У таквим околностима, министарство задаје још један ударац гимназијама уводећи „специјална одељења“, у којима се укидају латински и други страни језик, a уметничким и другим општеобразовним предметима попут српског језика и књижевности, историје, географије се знатно смањује фонд часова, сводећи на тај начин гимназијско образовање на уско струковно.

У жељи да допринесе очувању угледа српских гимназија и спречи њихово претварање у средње стручне школе, Форум позива све гимназијске наставнике да у четвртак стану уз професоре Прве  јер то што „просветни реформатори“ данас нису покуцали на врата ваше гимназије, не значи да их већ сутра неће ногом отварати.

Top