Home >> Синдикат >> Каравуково: Подршка претученом колеги

  • Коментари су искључени на Каравуково: Подршка претученом колеги
Каравуково: Подршка претученом колеги

Колеге траже хитну реакцију надлежних

Са трибине коју је синдикат организовао у ОШ “Бора Станковић” у Каравукову, просветни радници упутили су подршку колеги Младену Медићу кога су недавно усред дана, на улици у центру Оџака претукли родитељ и рођак једног ученика основне школе у Богојеву где Медић ради као наставник историје, а у нападу је учествовао и малолетни ученик.
Уз осуду напада на наставника Медића, са скупа је затражена одлучна реакција надлежних државних институција поводом овог случаја.

tribina-2Дајте нам статус службених лица

Поновљен је захтев да се просветним радницима додели статус службених лица јер је то, према речима председнице Одбора образовања Савеза самосталних синдиката у Оџацима Марине Боцке, једини начин да запослени у школству буду заштићени.

– Наш синдикат је такву иницијативу покренуо још пре десет година, да се просветним радницима додели статус службених лица, као што је то урађено и са судијама. То, међутим, ни до дана данашњег није урађено, а ова трибина је прилика да се та иницијатива поново актуелизује – казала је Боцка.

Трибини коју је организовало Повереништво Савеза самосталних синдиката Србије Оџаци, присуствовали су представници синдиката из општине Оџаци, Сомбора и Новог Сада, начелник Школске управе Сомбор, командир Полицијске станице Оџаци и велики број просветних радника из општине Оџаци.

Иако су били позвани, представници Министарства просвете, Покрајинског секретаријата за образовање и локалне самоуправе у Оџацима нису дошли на овај скуп.

На трибини је речено да напад на наставника Медића, нажалост, није усамљен случај у Србији и да су просветни радници свакодневно изложени малтретирању и психичком насиљу од стране ученика и родитеља, али да се о томе ретко јавно говори.

– Сматрам да ми као просветни радници не смемо да ћутимо на свакодневне претње које добијамо, не смемо олако прелазити преко тога, већ се морамо огласити због наше деце и будућности свих нас. Наш глас мора да се чује и зато је добро што је ова трибина организована – рекао је Владимир Станчић, директор ОШ “Бора Станковић” у Каравукову.

Начелник Школске управе Сомбор Борислав Станичков захвалио се синдикату што је покренуо ову непријатну тему, а наставнику Младену Медићу што је био спреман да јавно говори о ономе што је доживео, како би се пробудила свест код свих у друштву и тако нешто не би више дешавало никоме.

stanickov-potСтаничков је рекао да нема ништа против ни иницијативе да просветни радници буду проглашени за службена лица, истакавши да је сада најважније радити на превенцији, одржати састанке са саветима родитеља у школама и указати им на ову негативну појаву.

Најбоље резултате смо имали када смо са саветима родитеља одржавали радионице у којима смо њих стављали у улогу наставника, тек тада би они схватали колико је одговоран посао васпитавати децу. Свакако да тај превентивни рад не утиче једнако на сваког родитеља, али морамо код њих пробудити свест и одговорност коју они деле са просветним радницима – казао је начелник Школске управе Сомбор.

И присутни просветни радници сложили су се да су превентивне мере потребне и значајне, али сматрају да оне дају резултате само код оних родитеља који су и иначе одговорни и брину о свом детету.

Наставник се борио за голи живот

Учесници трибине, наставници и учитељи, истакли су да је њихова свакодневна безбедност угрожена до те мере да само превенција није довољна, већ је неопходна енергичнија и конкретнија реакција државе и друштва у заштити запослених у образовању од насиља. Затражили су и промену законских одредби како би и родитељи сносили део одговорности за понашање своје деце.

Наставник Младен Медић који је након бруталног пребијања неколико дана провео у болници, још увек се опоравља од физичких и психичких последица напада. Он каже да је због тога што је радио свој посао, дошао у ситуацију да буде изложен линчу и да се бори за голи живот.

pretueni-pot– Потенцијално свако од нас је угрожен, свакоме од нас може ово да се догоди и можда неко други неће бити те среће као што сам ја био па ће проћи и са тежим последицама. Једини разлог зашто ја сада овде разговарам са вама је то што сам имао јако много среће у овој несрећи – рекао је Медић на трибини у Каравукову.

Наставник који се након три недеље боловања поново вратио својим радним обавезама, каже да се напад десио иако је још у јуну, пред крај школске године, обавестио полицију да има сазнања да му се спрема линч.

Он истиче да ће у школама након оваквих и сличних инцидената неминовно доћи до опадања квалитета рада, јер, каже, наставник који сваког дана мора размишљати о томе хоће ли бити нападнут и претучен, не може нормално да обавља свој посао.

Тукли га пендреком и летвом

Повод за напад на Младена Медића био је догађај од пре неколико месеци, када је он као дежурни наставник у ОШ “Јожеф Атила” у Богојеву за време школског одмора растављао два ученика која су хтела да се потуку. Један од ученика је родитељима рекао да га је наставник том приликом наводно вређао и тукао.

Неколико месеци након овог инцидента, поменути ученик, његов отац и рођак сачекали су наставника на улици у Оџацима и напали га најпре вербално, а затим и физички користећи при томе метални пендрек и летву.

Иако се овај напад десио усред дана, наочиглед пролазника, несрећном наставнику нико није прискочио у помоћ, тако да је добио више тешких удараца због којих је завршио најпре у Хитној помоћи, а затим и у болници где је лежао три дана.

(Радио Оџаци)

Top